ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Diplomații străini au fost informați despre organizarea controlului în comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”

11:53 | 19.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, s-a întîlnit astăzi cu şefii misiunilor diplomatice ai statelor membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei Uniunii Europene, Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei Federaţiei Ruse, Ambasadei Ucrainei şi Ambasadei SUA acreditate în Republica Moldova, cărora le-a fost prezentată o informaţie pertinentă cu privire la organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întîlnirii, care s-a desfăşurat în contextul unei campanii de informare largă a opiniei publice, Lilian Darii a ţinut să sublinieze faptul că tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă. Acest obiectiv are la baza sa principiul general recunoscut al dreptului internaţional privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor, consfinţit în documentele fundamentale ale ONU şi OSCE, inclusiv în deciziile adoptate în cadrul reuniunilor ministeriale ale OSCE cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Viceministrul de Externe Darii a menţionat, de asemenea, faptul că controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” urmează să fie efectuat în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti, semnat la 4 noiembrie 2015. A fost remarcat, în special, faptul că proiectul în cauză este sprijinit de către Uniunea Europeană, o contribuţie practică la realizarea căruia urmează să fie adusă de către Misiunea EUBAM. Un control comun de acest fel se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Lilian Darii a ţinut să sublinieze că scopul desfăşurării controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport.

img17002940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!