ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziţia de artă contemporană românească „10+1 Lepşa 2016”

18:01 | 19.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea din Focșani, România, au organizat astăzi vernisajul expoziţiei de artă contemporană românească „10+1 Lepşa 2016”, informează MOLDPRES.

Expoziţia prezintă 17 lucrări de pictură, grafică şi sculptură ale artiştilor participanţi în cadrul Simpozionului Naţional de Artă Lepşa 2016, ediţia a VI-a, care s-a desfăşurat toamna trecută în judeţul Vrancea, România.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că acest simpozion este organizat de către directorul Centrului Cultural Vrancea din Focşani, artistul plastic Liviu Nedelcu.

„La ediţia din 2016 au participat Călin Beloescu, Mihai Damian, Darie Dup, Miron Duca, Liviu Nedelcu, Silviu Oravitzan, Horea Paștină, Marian Petre, Liviu Rusu, Mihai Sârbulescu şi Simion Zamșa. Este semnificativ faptul că în ultimii patru ani participă la acest simpozion şi doi artişti plastici din R. Moldova. La ediţia din 2016 au participat pictorul Simion Zamşa şi sculptorul Mihai Damian”, a precizat Tudor Zbârnea.

Potrivit sursei citate, simpozionul întruneşte 10 pictori, iar al unsprezecelea este organizatorul evenimentului Liviu Nedelcu. De aici şi denumirea simpozionului –„10+1 Lepşa 2016”.

Fiecare pictor participant la simpozion lasă cîte o lucrare pentru colecţia Centrului Cultural Vrancea, care urmează să deschidă la Focșani un muzeu de artă.  

Prezent la eveniment, Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a subliniat că expoziţia are şi o semnificaţie religioasă, fiind vernisată în Săptămîna Luminată şi conţine chiar şi lucrări la această temă.

Curatorul expoziţiei, Liviu Nedelcu, a accentuat că pinacoteca ce a fost creată de-a lungul celor şase ani va ocupa un etaj în sediul Centrului Cultural Vrancea şi va fi un muzeu care va reflecta tot ce este mai important în arta plastică românească contemporană.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 14 mai.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002952

img17002952

img17002952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!