ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 120 de localităţi din țară au rămas deconectate de la energia electrică din cauza intemperiei

10:12 | 20.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Aproape 120 de localităţi din raioanele de centru și sud ale țării au rămas deconectate parțial de la energia electrică din cauza rafalelor de vînt puternic şi a depunerii precipitaţiilor pe conductori şi copaci, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Gas Natural Fenosa, este vorba despre localități din raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei, Ialoveni, Cimișlia, Leova, Ciadîr-Lunga, Taraclia, Hîncești, Cantemir, Căuşeni și suburbii ale municipiului Chişinău.

Ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Diana Țurcanu, a menționat pentru agenție că în urma vremii nefavorabile, în țară au fost doborîți 35 de copaci, iar în municipiul Chișinău au fost deteriorate de arbori șapte automobile. „Situația este monitorizată în continuare, iar salvatorii și pompierii sînt gată să intervină pentru a veni în ajutorul cetățenilor. Totodată, atenționăm conducătorii auto să fie prudenți la volan în aceste condiții de drum, pentru a evita situațiile de risc”, a spus Țurcanu.

Solicitat de agenție, şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a menționat că pe traseele din țară se circulă în condiţii de iarnă. „În urma căderii precipitaţiilor sub formă de zăpadă şi lapoviţă, în teritoriu au demarat lucrări de patrulare şi combaterea lunecuşului pe drumurile publice din centrul republicii. În procesul de lucru sînt implicați 47 de muncitori rutieri și 22 de autospeciale. Totodată, pînă în prezent au fost utilizate 208 tone de material antiderapant”, a afirmat Căpăţină.

Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a precizat pentru agenție că în total pe teritoriul țării sînt implicate 61 de echipaje și 122 de ofițeri de patrulare pentru menținerea securității rutiere și acordarea ajutorului cetățenilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 18-24 aprilie, pe întreg teritoriul ţării,  Cod galben  de răcire bruscă a vremii, îngheţuri, precipitaţii puternice şi intensificări ale vîntului. Astfel, în această perioadă se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. Astăzi și mîine vor cădea precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță. Vîntul nord-estic va prezenta intensificări de pînă la 17-22 m/s. Mîine se prevăd înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002961

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!