ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie va pierde mai mult în urma Brexit-ului decît UE, afirmă șefa diplomației europene

11:10 | 20.04.2017 Categorie: Externe

Beijing, 20 apr. /MOLDPRES/.Marea Britanie va pierde mai mult decît Uniunea Europeană în urma deciziei de a părăsi blocul comunitar și negocierile cu Londra se așteaptă să fie dificile, a afirmat joi la Beijing șefa diplomației europene Federica Mogherini, relatează Reuters, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Premierul Theresa May a declanșat oficial procesul de ieșire din UE, luna trecută, la nouă luni după referendum, declarînd că nu mai există cale de întoarcere și intrînd într-un proces dificil de negocieri care va testa coeziunea blocului și va arunca țara în necunoscut.

Marea Britanie are acum o perioadă de doi ani să negocieze termenii ieșirii din UE, înainte de ieșirea propriu-zisă la sfîrșitul lunii martie 2019, menționează Reuters.

Federica Mogherini a apreciat totodată că negocierile vor fi dificile. "Ei vor trebui să renunțe la apartenența la o comunitate. Vom pierde un stat membru important", a declarat ea studenților la Universitatea Tsinghua.

"Dați-mi voie să vă spun că pentru mine toate statele membre sînt importante, în mod egal, deoarece unul poate contribui mai mult la anumite politici decît alții. Dar cred că prietenii noștri britanici vor pierde mai mult decît pierdem noi", a spus ea.

Negocierile pentru Brexit vor începe așa cum este planificat în iunie, după ce britanicii vor vota în cadrul alegerilor anticipate, a afirmat responsabila UE. Parlamentul britanic a aprobat solicitarea premierului de a organiza alegeri anticipate la 8 iunie.

"Este clar în tratatele noastre că sînt doi ani, numai doi ani, de la începerea negocierilor, care au început în martie anul acesta. Aceasta nu se poate amîna. Nu mă aștept că va dura mai puțin de atît", a spus Mogherini.

"Uniunea Europenă, chiar după ieșirea Marii Britanii, va continua să fie prima piață din lume, a doua cea mai puternică economie din lume", a afirmat șefa diplomației UE.

"Văd că toți partenerii noștri în aceste luni ne spun că UE este necesară și acesta este mesajul pe care îl primesc de aici în China, că UE este un partener indispensabil în lume astăzi", a subliniat ea.

China a privit cu îngrijorare procesul în vederea Brexit, fiind preocupată de apariția unei instabilități în cadrul blocului comunitar, cel mai important partener comercial al Chinei.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!