ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala premiilor naţionale GALEX, ediţia a VII-a, şi-a desemnat cîştigătorii

15:39 | 20.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Liga Bibliotecarilor din  R. Moldova şi Biblioteca Naţională au organizat astăzi, de Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor și Ziua bibliotecarului, Gala laureaților premiilor naționale GALEX, ediţia a şaptea, relatează MOLDPRES.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost moderată de Valentina Granaci, şefa Serviciului de restaurare a cărţilor al Bibliotecii Naţionale. Ea a menţionat că aceasta este o manifestare importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, avînd ca obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi persoanelor care au tangenţă cu biblioteca, cartea şi lectura.

„Gala Premiilor naţionale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocaţia şi sufletul, reuşind să producem servicii care se află în slujba comunităţii, avînd ca sarcină principală oferirea de servicii moderne şi profesioniste utilizatorilor”, a precizat Valentina Granaci.

Potrivit sursei citate, distincţia are aspectul unui cub de cleştar luminescent, care simbolizează perfecţiunea umană, perfecţiunea în devenire pe un suport-postament. Cubul are inscripţiile Liga Bibliotecarilor din Moldova „Alexe Rău” şi Premiul GALEX, avînd în centru un cub mai mic cu logotipul  Bibliotecii Naţionale.

Premiul naţional GALEX  pentru cel mai  bun om public susţinător al bibliotecilor a fost acordat Dafinei Gherceva, coordonator rezident al ONU, reprezentant permanent în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), pentru contribuţia deosebită la îmbogăţirea colecţiilor Bibliotecii Naţionale  cu cele mai valoroase publicaţii ale ONU, sprijinirea Agendei 2030 pentru lansarea şi promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Cu premiul  „Cel mai bun fondator de bibliotecă” s-a ales Ion Tulbu, şeful Direcţiei  Cultură şi Turism Hînceşti,  pentru contribuţia  deosebită la reconstrucţia complexului Manuc Bei, integrarea în acest complex istoric a Bibliotecii Publice Raionale „Antonie Plămădeală” şi susţinerea bibliotecilor în organizarea Festivalului Naţional al cărţii şi lecturii.

Scriitorul Iulian Filip a devenit laureatul premiului „Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii”, iar  directorul Editurii „Ştiinţa”,  Gheorghe Prini – al Premiului „Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor”.  Premiul „Cel mai bun  promotor şi susţinător al bibliotecilor cărţii şi lecturii în mass media” a revenit reporterului pentru cultură al Agenţiei Informaţionale de Stat „MOLDPRES”, iar premiul „Cel mai generos Mecena al  bibliotecilor – Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir”.

Directorul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Igor Cojocaru a fost distins cu premiul „Cel mai bun partener al Bibliotecii Naţionale”, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea – cu premiul „Cel mai bun susţinător al politicilor şi programelor de valorificare a moştenirii  culturale” şi  doctorul în filologie Lolita Cornelius – cu premiul „Cel mai bun filantrop al Bibliotecii Naţionale”.

Premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2016 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova” a fost obţinut de Valentina Popa, şefa Centrului de statistică al BNRM, iar premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului din bibliotecile publice” – de  Galina Davîdic,  directorul Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu” din oraşul Rezina. Premiul „Cel mai bun proiect biblioteconomic”  a fost acordat „Arhivei de voci”, echipa de proiect: Mariana Cocieru şi Pavel Popa, specialişti principali, Serviciul Audiovideoteca, BNRM şi premiul „Cea mai bună  lucrare (publicaţie) în biblioteconomie” – „Mihail Petric. Biobibliografie”   proiectului editorial „Moldavica”, director general: Elena Pintilei, alcătuitor: Victoria Stanchevici. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

La sfîrşit,  preşedintele Ligii Bibliotecarilor din R. Moldova, Aliona Tostogan, director adjunct al Bibliotecii Naţionale, a mulţumit  celor prezenţi pentru contribuţia adusă la  promovarea şi dezvoltarea durabilă a bibliotecilor.

Premiul GALEX a fost instituit în 2010 de Liga Bibliotecarilor din R. Moldova şi Biblioteca Naţională.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002975

img17002975

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!