ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va susține în continuare reformele economice promovate de Guvernul Republicii Moldova

16:48 | 20.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Rezultatele preliminare ale implementării Proiectului de Consiliere a Guvernului Republicii Moldova în politici economice pentru anii 2016-2017, precum și prioritățile programului pentru perioada 2017-2018, au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu reprezentanții Ambasadei Republicii Federale Germania în țara noastră  și Managerul de proiect GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei), informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că potrivit oficialilor germani, în urma implementării Proiectului, prin elaborarea măsurilor de depășire a barierelor administrative și tehnice întîmpinate de investitori  și simplificarea cerințelor față de aceștia, au fost îmbunătățite condițiile de investiții în țară, iar mediul de afaceri este implicat tot mai activ în elaborarea propunerilor de reformare a domeniilor etc.  

Actualmente, în urma eforturilor comune, serviciile de promovare a investițiilor sînt consolidate, astfel că Guvernul Republicii Moldova oferă asistență bazată pe cerere pentru proiecte potențiale și actuale de investiții, care creează locuri de muncă. Pe lîngă furnizarea de materiale informative orientate spre cerere, aceste servicii includ și asistență individuală a companiilor investitoare. De exemplu, la compartimentul dezvoltării capacităților MIEPO, în special, prin atragerea investițiilor străine directe, s-a reușit crearea a circa 1900 de locuri noi de muncă, totodată vor fi deschise alte 4000 de locuri de muncă,  în viitorul apropiat. 

În contextul unor activități în viitor, a fost confirmată susținerea autorităților Moldovei în desfășurarea reformelor în domeniile migrației de muncă, legislației muncii, îmbunătățirii politicii fiscale în vederea stimulării investițiilor străine, realizării programului național de industrializare a țării etc. 

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a subliniat că Guvernul R. Moldova apreciază înalt aportul partenerilor din Germania în procesul de realizare a politicilor economice, deoarece implementarea acestora contribuie atît la modernizarea economiei naționale, cît și la realizarea obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere cu UE. ”Suportul oferit țării noastre, prin intermediul GIZ Moldova, de către Guvernul Germaniei, ne permite să realizăm  mai eficient și la nivel un set întreg de reforme, care au un impact direct atît asupra economiei naționale, cît și a calității vieții cetățenilor”, a accentuat ministrul Economiei. 

Începînd cu anul 1994, GIZ oferă suport Republicii Moldova. Prioritățile de cooperare sînt susținerea dezvoltării economice durabile în vederea reducerii emigrației şi a sărăciei, promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a micro-creditelor. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!