ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Naţional de Istorie a fost vernisată o expoziţie în memoria savantului arheolog Ion Hîncu

18:27 | 20.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Istorie a Moldovei a inaugurat astăzi, cu prilejul Zilei Internaţionale a monumentelor şi siturilor, o expoziție dedicată savantului Ion Hîncu, una dintre cele mai reprezentative și ilustre personalități ale arheologiei moldovenești din perioada postbelică, autor a circa 400 de lucrări științifice și de popularizare a patrimoniului arheologic și istoric, informează MOLDPRES.

Expoziția pune în circuit public moștenirea culturală a renumitului cercetător – vestigiile arheologice descoperite la Hansca, Lucășeuca, Pohorniceni-Petruha, Brănești, Costești, Proscureni, Mateuți, cetatea Tighina etc., precum și cea științifică. Ea a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii și Muzeul de Antichități „Tudor Arnăut” al Facultății de Istorie și Filosofie a USM.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică  a menţionat că Ion Hîncu este primul arheolog din Republica Moldova care a obținut titlul de doctor în științe. În anul 1960 Ion Hîncu a susținut teza de doctorat: „Producția ceramicii rurale din Moldova în sec. VI-XVII”, în cadrul catedrei de arheologie a Universității de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova, sub îndrumarea lui Gh. B. Fiodorov.

Potrivit oficialului, în condițiile aspre ale regimului totalitar comunist, Ion Hîncu a fost singurul cercetător de profil istorico-arheologic, care s-a opus cu dîrzenie istoriografiei oficiale sovietice, prin formularea și promovarea consecventă a concepției privind autohtonia populației românești în spațiul pruto-nistrean și continuitatea acesteia pe parcursule evului mediu timpuriu.

„A fost un om devotat ştiinţei, care a educat o pleiadă întreagă de arheologi. Recent, am reuşit să scoatem de sub tipar  cartea „Scara vieţii”, consacrată reputatului savant. Ea cuprinde o monografie   scrisă de el în 1976-1977 şi o lucrare autobiografică, intitulată sugestiv „Scara vieţii”.  Ion Hîncu rămîne a fi un model  de onestitate şi devotament pentru ştiinţa arheologică naţională”, a constatat Gheorghe Postică.

La rîndul său, doctorul în istorie Ion Tentiuc, organizatorul expoziţiei, a subliniat că  aceasta reprezintă un omagiu adus marelui savant şi arheolog Ion Hîncu.  „Expoziţia cuprinde etapele devenirii sale - tînăr cercetător, arheolog, medievist de mare  prestanţă, un foarte bun cunoscător al  culturii medievale româneşti din perioada evului mediu, un savant cu renume”, a accentuat Ion Tentiuc.

Ion Hîncu  s-a născut la 28 iulie 1931 în satul Mateuți, județul Orhei. În 1955 a absolvit Facultatea de Istorie a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă”  din Chişinău. În 1955-1958 a făcut studiile postuniversitare (doctorale) la Institutul de Arheologie al Academiei de Științe a URSS, Moscova. A fost cercetător la sectorul de arheologie al AŞM, profesor la Universitatea de Stat din Moldova.  A elaborat circa 400 lucrări, inclusiv 11 monografii de autor, 8 monografii în colaborare, 32 broșuri științifico-populare, 24 rapoarte de cercetări arheologice ș.a. S-a stins  din viaţă la 24 mai 2003 la Chişinău.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 17 mai. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!