ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Republicii Moldova a dispus un set de acțiuni cu privire la lichidarea consecințelor calamităților naturale

11:55 | 21.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. În legătură cu situația creată de condițiile climaterice nefavorabile, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dispus mobilizarea totală a Armatei Naționale pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale și a solicitat Guvernului și instituțiilor de stat să întreprindă toate acțiunile ce se impun pentru lichidarea consecințelor, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a cerut autorităților competente să evalueze necesitățile în ce privește ajutorul financiar și umanitar care poate fi acordat în următoarele zile și în perspectivă, dar și riscurile unor eventuale inundații și alte consecințe negative care pot avea loc.

De asemenea, Igor Dodon a solicitat autorităților publice locale să asigure buna funcționare a instituțiilor, inclusiv conectarea la agentul termic, în special a celor cu caracter social, spitale, policlinici, dar și a fondului locativ după caz sau solicitări din partea populației.

Serviciul de presă al instituției prezidențiale menționează că Președinția împreună cu Guvernul examinează oportunitatea adresării Parlamentului în vederea declarării stării de situație excepțională, aceasta fiind prerogativa directă a Parlamentului Republicii Moldova în conformitate cu articolele 12-15 din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război 212/24.06.2004.

Totodată, sînt examinate toate opțiunile de adresare către partenerii externi, instituții și organizații internaționale, state, pentru ajutor financiar și umanitar în vederea lichidării consecințelor în urma situației create.

Președintele s-a adresat populației Republicii Moldova în vederea implicării cetățenilor țării în această perioadă grea în procesul de înlăturare a consecințelor. Totodată, președintele solicită tuturor să abordeze situația cu maximă precauție, să țină cont de normele de securitate și protecție, în special în ce privește copiii, vîrstnicii și persoanele aflate în dificultate de diferit tip.

img17002997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!