ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip: Prioritatea numărul unu este securitatea cetăţenilor

15:50 | 21.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Celula de criză din care fac parte toate structurile responsabile de gestionarea situaţiei dificile provocate de ninsorile abundente s-a întrunit într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a solicitat autorităţilor o mobilizare maximă pentru a face faţă intemperiilor şi pentru a lichida consecinţele ninsorilor căzute, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Prioritatea numărul unu pentru noi este securitatea cetăţenilor. Aici trebuie să ne concentrăm în primul rînd eforturile comune. Este important să nu avem oameni blocați, iar instituțiile medicale să fie funcționale”, a declarat Pavel Filip. Premierul a cerut ca acolo unde nu pot ajunge ambulanţele pentru a acorda primul ajutor cetăţenilor, să se deplaseze maşinile cu tracţiune specială ale Armatei Naţionale.

Pavel Filip a solicitat coordonarea tuturor acțiunilor prin Celula de criză care va recepționa 24 din 24 de ore apelurile cetățenilor și a accentuat importanța bunei comunicări și conlucrări între autorități, serviciile de urgenţă şi cetăţeni.  „Avem forţe destule şi capacităţile necesare, mai ales odată cu implicarea Armatei Naţionale și a Carabinierilor. Acum lucrul cel mai important este  buna organizare şi comunicare”, a subliniat șeful Executivului.

Totodată, Premierul a îndemnat cetăţenii să nu părăsească locuințele în următoarele 24 de ore și a solicitat instituțiilor responsabile să informeze sistematic populaţia privind accesibilitatea traseelor şi a punctelor de trecere a frontierei de stat.

Printre prioritățile de bază pentru depășirea situației dificile provocată de intemperii, Prim-ministrul a mai menţionat necesitatea reconectării localităţilor la energia electrică, deblocarea traseelor naționale și locale, eliminarea arborilor prăbuşiţi peste trasee şi peste rîuri, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea inundaţiilor.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, 703 localităţi rămîn deconectate de la curentul electric, mai multe trasee sînt blocate şi pe drumurile ţării se circulă cu dificultate. La lucrările de deszăpezire sînt antrenate peste 330 de utilaje tehnice speciale. În ajutor echipelor de salvatori au venit militarii şi carabinierii.

Premierul a solicitat Celulei de criză să identifice necesităţile stringente ale populaţiei şi să intervină prompt în asigurarea cetăţenilor cu toate cele necesare, iar Agenţiei Moldsilva să se implice activ în curăţarea arborilor căzuţi.

Totodată, Prim-ministrul a menţionat că partenerii străini sînt gata să ofere ajutor Guvernului în depăşirea consecinţelor calamităţilor naturale şi în acest scop urmează a fi creat un cont special pentru acumularea donaţiilor.

img17003007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!