ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAIA: Pagubele din agricultură cauzate de intemperie sînt deocamdată nesemnificative

17:47 | 21.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Experții de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) afirmă că pagubele cauzate de intemperie sînt deocamdată nesemnificative, însă acestea ar putea crește din cauza variațiilor meteorologice, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al MAIA a precizat că în Centrul și Nordul țării nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0...+1 grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major.

Totodată, zona Centru-Sud se confruntă cu o situație mai dificilă. Aici, în denivelări de terenuri agricole s-au înregistrat temperaturi de pînă la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Gagauz-Yeri).

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formînd un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și de un metru, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime. În aceste condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată pînă la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.

La fel, din cauza zăpezii masive în cîteva localități s-au identificat distrugeri de sere.

Solicitat de agenție, șeful de laborator la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al AȘM, Leonid Voloșciuc, a menționat că pomii se află în prezent în perioada de dezvoltare, iar temperaturile scăzute vor aduce pierderi semnificative. „Cel mai mult vor avea de suferit culturile sîmburoase, mă refer la cireș, vișin și prun, mai puțin vor fi afectate cerealele, întrucît sînt mai rezistente. Totodată, urmează să vedem care va fi impactul timpului de afară asupra mărului, părului și a gutuiului”, a spus Voloșciuc.

Specialiștii au mai precizat că pagubele vor crește în cazul în care pe teritoriul țării se vor înregistra în următoarele zile temperaturi mai mici de -4...-5 grade Celsius.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17003010

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!