ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru trasee naționale rămîn blocate din cauza intemperiei

20:37 | 21.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Patru trasee naționale rămîn blocate din cauza lapoviței și a ninsorilor abundente din ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, este vorba de segmente de trasee din raionul Cantemir, Basarabeasca, Nisporeni, Cahul și aproximativ 150 drumuri locale. „Pînă în prezent s-a reușit deblocarea a 29 de porțiuni de trasee naționale. În municipiul Chișinău, în jur de 200 de mijloace de transport au fost deteriorate astăzi în urma căderii arborilor, iar peste 35 de piloni au fost doborîți. Există pericol de inundație în jurul iazului de la Grătiești, pe strada Albișoara și pe cîteva străzi din capitală”, a mai spus Pînzari.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a specificat că circa 550 de localități din aproape 20 de raioane din centrul și sudul țării rămîn deconectate de la energia electrică. „În prezent, sînt efectuate lucrări de reparaţie a liniilor electrice pentru realimentarea cu energie a localităţilor afectate. Peste 140 de echipe de intervenție activează în centrul și sudul țării, iar altele 18 în nordul țării. În această noapte și în decursul zilei de mîine majoritatea localităților urmează să fie reconectate la curentul electric”, a afirmat Calmîc.

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, a menționat că situația din țară treptat se normalizează. „Ministerul de Interne are cele mai multe forțe implicate. Inspectoratul General de Poliție a inclus în acțiune peste 1500 de angajați și 98 de unități tehnice implicate. Ministerul Apărării a intervenit cu peste 320 de angajați și 24 unități tehnice. În teritoriu lucrează peste 310 angajați și 86 unități de tehnică din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, iar în municipiul Chișinău sînt implicați în lucrări peste 1100 de angajați. Pe parcursul zilei de astăzi au fost tractate mai multe microbuze, autobuze și automobile de pe traseele țării. La fel, în prima jumătate a zilei ne-am concentrat pe deblocarea accesului în instituțiile medicale. Astfel, toate instituțiile medicale din municipiul Chișinău sînt accesibile”, a remarcat Harabagiu.

Totodată, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a spus că „serviciul de urgență 903 a fost solicitat astăzi de peste 1300 de persoane”.

La rîndul său, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, a precizat că experții urmează să efectueze o evaluare exactă a pierderilor. „A fost instituită o linie fierbinte pentru a acorda asistența necesară producătorilor agricoli, precum și pentru a stabili cele mai afectate raioane ale țării”, a spus Ușurelu.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a remarcat că astăzi au fost deblocate mai multe porțiuni ale rîului Bîc. „Solicităm să se intervină în regiunea rîurilor ca să existe căi pentru evacuarea apelor”, a menționat Munteanu.

Reprezentanți ai Serviciului Vamal au specificat că încă este sistată activitatea posturilor vamale Cahul-Oancea, Ceadîr-Lunga 1, Ceadîr-Lunga 2 și Cișmichioi. Traficul transfrontalier este parțial limitat și la posturile vamale Leușeni și Sculeni. La fel, rămîne sistată activitatea punctelor de trecere: Soroca-Țekinovka, Săiți–Lesnoe, Mirnoe-Tabaki, Vulcănești–Vinogradovca, Tudora-Starokazacie, Giurgiulești-Reni.

În cadrul ședinței, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că celula de criză instituită va activa 24 din 24 de ore. „Reconectarea la energia electrică rămîne una dintre cele mai mari probleme la această oră. Instituțiile abilitate urmează să efectueze lucrările de remediere a situației. Este nevoie de o reinventariere a generatoarelor electrice deținute de organele de forță, pentru a ajunge cu ele în localități, ca cetățenii să le poată utiliza. Prioritar este și să înlăturăm arborii de pe firele electrice, drumuri și lacuri. La fel, poliția trebuie să fie în teritoriu și să prevină șoferii care doresc să circule pe segmentele de drum blocate. Îndemnăm cetățenii să se abțină de la deplasări”, a specificat Filip.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 18-24 aprilie, pe întreg teritoriul ţării, Cod galben de înghețuri. Meteorologii prognozează pentru mîine temperaturi de pînă la +8...+11 grade Celsius ziua, și pînă la -1...-4 noaptea.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17003013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!