ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sculptorul Ion Zderciuc a marcat cea de-a 60-a aniversare

09:55 | 24.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Sculptorul Ion Zderciuc, laureat al mai multor premii în domeniul sculpturii, cavaler al Ordinului „Pentru Merit” în grad de Comandor (2001) al României pentru remarcabile transpuneri plastice a operei eminesciene, a împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 24 aprilie 1957 în satul Bereşti, raionul Ungheni. În 1976 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (azi - Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală) din Chişinău şi în 1987 - Institutul de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „I. Repin” din Leningrad (actualmente – Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg).

Activitatea profesională a început-o în 1981, la Fondul Plastic al Uniunii Artiştilor Plastici. Din 1988 pînă în prezent Ion Zderciuc este lector la Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă” din Chişinău. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, din 1990, şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice IAA – AIAP UNESCO, din 1995.

A semnat un şir de lucrări apreciate, printre care sînt: "Maternitate”, „Creangă şi Eminescu”, „Creangă pe laiţă”, „Portretul feciorului”, „Portretul tatei”, „Pigmalion”, „Fiul rătăcitor”, „Plîns”, „Agonie” ş.a.

În 1995, Ion Zderciuc a executat monumentul lui Mihai Eminescu din Ungheni, iar în 1997 - monumentul lui Vasile Alecsandri, instalat în scuarul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. De asemenea, a executat bustul lui Antioh Cantemir, pe care Guvernul Republicii Moldova l-a dăruit oraşului Sankt Petersburg. Lucrările le-a executat în ghips, marmură, aluminiu şi bronz.

A avut mai multe expoziţii personale în ţară şi peste hotare. Un şir de lucrări semnate de Ion Zderciuc au fost achiziţionate de către Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Are lucrări în colecţii private din România, SUA, Polonia, Ungaria și din alte ţări.

Ion Zderciuc a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru sculptură (anul 2000, 2011), Marele premiu „Eminescu în Artă” , 2001, Premiul de excelenţă al Ministerului Culturii (2009, 2010), precum şi cu Ordinul „Pentru Merit” în grad de Comandor (2001), „pentru remarcabile transpuneri plastice a operei eminesciene", Bucureşti, România.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!