ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcii continuă să manifesteze împotriva rezultatelor referendumului

09:52 | 24.04.2017 Categorie: Externe

Ankara, 24 apr. /MOLDPRES/. Sute de persoane au manifestat duminică la Istanbul împotriva victoriei lui "da", anunțată de autorități, la referendumul de la 16 aprilie asupra extinderii prerogativelor președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Referendumul privind această reformă constituțională s-a încheiat cu o victorie mai slabă pentru Erdogan decît se aștepta, cu aprobarea a 51,41% dintre votanți. Opozanții afirmă că rezultatul trebuia să fie invers într-un scrutin corect.

Aproape o mie de simpatizanți ai principalului partid turc de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), au manifestat în emblematica Piață Taksim împotriva rezultatelor anunțate ale votului.

Manifestația a coincis cu împlinirea a 97 de ani de la instaurarea Parlamentului turc, dată celebrată ca Ziua Suveranității naționale.

Pe malul celălalt la Bosforului, în cartierul istoric Kadikoy, alte sute de manifestanți și-au exprimat nemulțumirea față de rezultatele referendumului. "Anulați referendumul!", se putea citi pe o pancartă.

"Este foarte important să fim aici pentru a apăra principiile fundamentale ale republicii", a declarat Bahattin Soydar, un simpatizant al CHP care a manifestat în Piața Taksim.

Rezultatul scrutinului a fost contestat de opoziție după ce Înaltul Consiliu Electoral a decis în ultimul minut al zilei votului să considere valabile buletinele de vot fără ștampila oficială.

Recursul a fost însă respins la scurt timp de Înaltul Consiliu Electoral.

Opoziția a anunțat că va prezenta această chestiune în fața Consiliului de Stat.

Parlamentul de la Ankara a ținut duminică o ședință specială care a dat prilejul unor dezbateri furtunoase între liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, și premierul Binali Yildirim.

"Istoria nu îi va uita niciodată pe parlamentarii care au permis să se încredințeze suveranitatea națiunii unei singure persoane", a avertizat Kemal Kilicdaroglu în cursul acestei ședințe.

(Editor A. Răileanu)

img17003041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!