ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mii de venezueleni au blocat principalele drumuri pentru a cere plecarea președintelui Maduro

11:40 | 25.04.2017 Categorie: Externe

Caracas, 25 apr. /MOLDPRES/. Mii de venezueleni au blocat luni principalele drumuri din țară pentru a cere plecarea președintelui socialist Nicolas Maduro, în ciuda apelului său la dialog după trei săptămîni de manifestații violente soldate cu 21 de morți, transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Contrar unor mobilizări precedente, blocajele de luni s-au derulat în liniște.

Stînd în picioare sau pe șosea, sub un soare intens, manifestanții erau în majoritate îmbrăcați în alb și fluturau steagul național, pe autostrada Francisco Fajardo, cale strategică de acces în Caracas, sau pe alte drumuri importante din întreaga țară.

În această țară petrolieră unde economia s-a scufundat în principal în urma căderii prețului țițeiului, majoritatea alimentelor și medicamentelor sînt de negăsit. Obosiți, șapte venezueleni din zece doresc plecarea de la putere a lui Nicolas Maduro, conform unui sondaj Venebarometro.

După trei săptămîni de manifestații, antichaviștii (după numele președintelui decedat Hugo Chavez, 1999-2013) mențin presiunea în favoarea alegerilor generale anticipate în acest an, pentru a obține plecarea lui Maduro, ales pînă în decembrie 2018.

Aproape 1.300 de persoane au fost arestate în Venezuela de la începutul manifestațiilor antiprezidențiale care au loc în țară de peste trei săptămîni, a anunțat o asociație de avocați, relata sîmbătă DPA.

În total, 21 de persoane au murit de la începutul lunii aprilie, între care 12 persoane care au fost ucise în urma violențelor declanșate joi noaptea la Caracas, pe fondul protestelor împotriva președintelui venezuelean Nicolas Maduro. Printre victime s-au numărat 11 persoane cu vîrste între 17 și 45 de ani care au fost ucise în cartierul sărac El Valle din sud-estul capitalei venezuelene în timpul unei tentative de jefuire a unei brutării. Unele decese au fost cauzate de electrocutări, altele de gloanțe.

Valul de manifestații care a început la 1 aprilie la apelul opoziției, majoritară în parlament de la sfîrșitul lui 2015, urmărește să-l constrîngă pe președintele Maduro să renunțe la putere pentru a declanșa alegeri anticipate.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003054

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!