ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 25 de localități rămîn deconectate de la energia electrică în urma intemperiei

18:32 | 25.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Peste 25 de localități din șase raioane ale țării rămîn parțial sau în totalitate deconectate de la energia electrică în urma intemperiei din zilele trecute. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale, relatează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, este vorba de localități din raioanele Cantemir, Taraclia, Leova, Căușeni, Anenii Noi, Cahul și UTA Gagauz-Yeri. „În total 13 mii de clienți sînt deconectați de la energia electrică. Localitățile unde starea nu este gravă vor fi reconectate la curentul electric pînă la finele acestei zile. Totodată, reconectarea tuturor beneficiarilor la energia electrică va fi posibilă pînă vineri'', a spus Calmîc.

În cadrul ședinței, șeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), Mihail Harabagiu, a menționat că „o situație mai dificilă rămîne a fi în raionul Comrat, unde au existat inundații, iar salvatorii au intervenit la pomparea apei din aproximativ o sută de gospodării și subsoluri''.

La rîndul său, șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a afirmat că „în urma nămolirii rîului Bîc, în prezent rămîne blocat un drum din apropierea orașului Strășeni''.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a specificat că „situația privind lacurile din țară s-a normalizat, totuși există probleme la un lac din Comrat, unde în prezent sînt întreprinse măsurile necesare pentru evitarea pericolelor''.

Totodată, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a precizat că „toate instituțiile medicale funcționează în regim normal”.

În cadrul ședinței, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că celula de criză instituită va activa pînă la soluţionarea tuturor problemelor provocate de intemperii. „Cea mai mare problemă rămîne conectarea localităților la energia electrică. Totodată, chiar dacă au fost deblocate mai multe drumuri locale și naţionale, există foarte mulți arbori căzuți în curți și pe străzi, ceea ce îngreunează circulația transportului, de aceea trebuie contactați reprezentanţii autorităților locale pentru a organiza eficient munca și la nivel de localităţi. La fel, mai multe evaluări sînt efectuate în domeniul agricol, după care persoanele care au avut de suferit vor primi ajutoare”, a specificat Pavel Filip.

Potrivit datelor SPCSE, în lucrările de lichidare a consecințelor situației excepționale înregistrate au fost antrenați astăzi aproape 700 de angajați ai Ministerului de Interne și 250 angajați ai Ministerului Apărării.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17003076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!