ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Livezile din stînga Nistrului au fost afectate aproape în întregime în urma stihiei din 20-21 aprilie

12:03 | 26.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Calamităţile naturale de la sfîrşitul săptămînii trecute au cauzat sectorului agrar din autoproclamata rmn prejudicii materiale în sumă de aproape şase milioane de dolari. Potrivit specialiştilor din regiune, stihia a distrus circa 90% din roada de fructe a acestui an, transmite MOLDPRES cu referire la presa locală.

Conform ultimelor evaluări ale producătorilor agricoli din stînga Nistrului, cel mai mult au fost afectate livezile de piersic, cireş și prun. O situaţie mai optimistă se atestă în cazul plantaţiilor de măr, avînd şanse să reziste soiurile care încă nu au reuşit să înflorească. 

„Cel mai mult au avut de suferit raioanele specializate în cultivarea intensivă a fructiferelor, Grigoriopol şi Slobozia. Parţial au fost afectate Camenca şi Rîbniţa”, se indică într-o informaţie a aşa-numitului minister al agriculturii de la Tiraspol.

Totodată, agricultorii transnistreni susţin că pe terenurile însămînţate este o situaţie mult mai bună. Cîmpurile cu culturi cerealiere şi rapiţă, deşi au suportat îngheţuri, au fost puţin compromise, iar stratul de zăpadă a avut rol protector.

Pierderile considerabile suportate de fermierii din regiunea transnistreană au fost cauzate de ciclonul soldat cu zăpadă, îngheţuri şi vînt puternic care a afectat teritoriul R. Moldova în zilele de 20-21 aprilie.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17003090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!