ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile din Leova vor dezvolta sectorul de asigurare cu apă cu susţinerea Germaniei

09:36 | 28.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Experţi ai Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au iniţiat recent mai multe acţiuni de susţinere a autorităţilor raionului Leova în realizarea programelor de modernizare a localităţilor. Pe parcursul săptămînii curente, specialiştii europeni au oferit asistenţă pentru actualizarea planurilor locale de dezvoltare a sectorului de aprovizionare cu apă, transmite MOLDPRES.

În particular, experţii au contribuit la elaborarea şi actualizarea planurilor locale de dezvoltare a sectorului de aprovizionare cu apă şi canalizare în satele Tochile-Răducani, Sărata-Răzeşi, Tomai, Baiuş, Sîrma, Tigheci şi Borogani. Aceste localităţi urmează să fie asigurate cu apă potabilă în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale de aprovizionare cu apă din raionul Leova”, implementat cu suportul Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ. Proiectul este în derulare din anul 2013 şi are scopul să îmbunătăţească calitatea vieţii locuitorilor raionului.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, după elaborarea planurilor, autoritățile locale urmează să caute posibilități de finanțare pentru a conecta cele şapte sate la apeductul magistral Leova-Iargara, care se află în stadiu de proiectare și va fi construit cu ajutorul Guvernului Germaniei. Pentru aceasta administraţiile săteşti vor intensifica cooperarea intercomunitară și își vor ajusta planurile locale de dezvoltare a sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare la Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Leova.

Elena Savițchi, primar al satului Borogani, a menţionat că Planul de acțiuni privind dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare în localitate prevede construcția unei rețele extinse de apeduct, ce va asigura accesul la apă potabilă de calitate, captată din rîul Prut. Totodată, planul prevede pentru anul următor elaborarea proiectului tehnic privind construcția în sat a rețelei de canalizare și a unei stații de epurare. „Pînă în 2021 satul Borogani își propune să aibă deja o rețea de canalizare nou-construită și o stație de epurare a apelor reziduale”, a precizat primarul.

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" este parte componentă a proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale de aprovizionare cu apă din raionul Leova", faza II. Acesta are o valoare totală de peste 70 de milioane de lei și este susținut financiar de Guvernul Germaniei. În prezent, costul unui metru cub de apă în oraşul Leova este de 16 lei, iar în alte localităţi variază, însă după darea în folosinţă a apeductului magistral Leova-Iargara, consumatorii vor achita un tarif unic care se aşteaptă să fie mai mic.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17003173

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!