ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dinastia Grigoraşenco a vernisat expoziţia „Noi creăm în pastel”, la 100 de ani de creaţie

10:24 | 28.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Noi creăm în pastel” a artiştilor plastici Leonid, Alexandru şi Elena Grigoraşenco a fost vernisată ieri la Centrul „Constantin Brâncuşi”, la 100 de ani de creaţie a dinastiei, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 80 de lucrări realizate de-a lungul anilor de cei trei artişti (Leonid Grigoraşenco - tatăl, Alexandru Grigoraşenco – fiul şi Elena Grigoraşenco - fiica).

Solicitată de MOLDPRES, Elena Grigoraşenco a menţionat că aceasta este prima expoziţie a dinastiei Grigoraşenco. „Am găsit de cuviinţă să organizăm o expoziţie împreună ca să prezentăm o panoramă a creaţiei artistice a dinastiei noastre timp de 100 de ani de creaţie. Am adunat anii de creaţie ai tatălui meu, ai fratelui şi ai mei şi împreună avem un centenar de creaţie. Am expus aici pentru prima oară şi opt lucrări  inedite ale lui tata. Cînd el era în viaţă, îmi plăcea mult o lucrare de-a sa în acuarelă, pe care a promis să mi-o dăruiască, dar a fost cumpărată de către Galeria Tretiakov din Moscova”, a precizat Elena Grigoraşenco.

Criticul de artă Victoria Rocaciuc a afirmat că expoziţia „Noi creăm în pastel” reprezintă un model de dăruire artelor plastice, care te înalţă  şi prin care cei trei creatori au reuşit să transmită această dragoste faţă de artă tuturor.

Pe marginea creaţiei dinastiei Grigoraşenco s-au pronunţat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Dumitru Bolboceanu, vicepreşedintele UAP, Ghenadie Jalbă, criticii de artă Constantin Spînu şi Eleonora Sîtnic ş.a.

Leonid Grigoraşenco s-a născut la 21 octombrie 1924 în oraşul Birzula, RASSM. A fost membru-corespondent al Academiei de Arte a URSS, Om emerit al Artelor din RSSM, Artist al Poporului din RSSM, membru al Academiei de Arte a Rusiei. A activat în genurile compoziţiei tematice, naturii statice, portretului, peisajului îi ulei, acuarelă, pastel, ac sec, linogravură, tuş, sanguină şi grafică de carte. S-a stins din viaţă la 13 ianuarie 1995 la Chişinău.

Alexandru Grigoraşenco s-a născut la 16 septembrie 1949, iar Elena Grigoraşenco – la 9 iunie 1955 în oraşul Chişinău. Ambii au absolvit Colegiul de Arte Plastice Plastice „I. Repin” din Chişinău (iar Elena – şi Institutul de Stat de Arte Plastice din Kiev). Alexandru Grigoraşenco activează în genurile compoziţiei tematice, naturii statice, peisajului, portretului în ulei, pastel, desen cu creion, tuş, sanguină, iar Elena – în genurile naturii statice în ulei, pastel. În acelaşi timp, ea este pictor-restaurator, în prezent fiind şefa Centrului restaurare la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 14 mai.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003178

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!