ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: Am demonstrat că sîntem un partener responsabil în relația cu Uniunea Europeană

12:46 | 28.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova a demonstrat că este un partener responsabil în procesul de implementare a proiectului privind Acordul de Liber Schimb (DCFTA), finanțat de Uniunea Europeană, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul Conferinței de finalizare a proiectului, informează MOLDPRES.

Proiectul „Asistență pentru Republica Moldova în procesul de implementare DCFTA” a fost semnat în anul 2014 pe o perioadă de trei ani și prevedea o finanțare de 30 milioane de euro, în special pentru racordarea legislației naționale la directivele europene și transpunerea Acquis-ului comunitar.

”Am trecut testul de maturitate privind îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am asumat. Obiectivul nostru pe viitor este implementarea actelor normative și legislative aprobate, crearea unui mediu concurențial și competitiv”, a mai menționat Octavian Calmîc. El a adăugat că speră ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova suport financiar și tehnic în susținerea reformelor.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a apreciat proiectul dreptul unul de succes și a spus că are satisfacție pentru activitatea care s-a desfășurat în această perioadă de trei ani. Diplomatul european a făcut referință în context la creșterea exporturilor moldovenești pe piața europeană, care au atins ponderea de 65 la sută din total exporturi în anul 2016.

Peste 50 de directive europene au fost transpuse în legislația în acești trei ani. Circa 30 la sută din directivele europene au fost transpuse, a precizat Mihaela Gorban, șefa Direcţiei generale cooperare economică internaţională din cadrul Ministerului Economiei. Ea a mai spus că în trei ani au fost organizate 26 de reuniuni a grupurilor sectoriale interministeriale în vederea elaborării proiectelor de legi în corespundere cu Acquis-ul comunitar.

Acordul privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb a fost semnat pentru perioada martie 2014-aprilie 2017. UE a acordat asistență pentru a ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești. De asemenea, Programul a contribuit la dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor mici şi a legislaţiei conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene şi a promovat exporturile şi oportunităţile investiţionale.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17003182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!