ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transferurile bănești de peste hotare au crescut în primul trimestru cu peste 7 la sută

13:47 | 28.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. După doi ani de scădere, transferurile de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice prin sistemul bancar dau primele semne de creştere. Sumele trimise acasă au depășit 300 milioane de dolari SUA, cu 7,4 la sută mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Este o tendință inversă celei înregistrate în anii 2015 și 2016 cînd transferurile au scăzut cu 30 și 4,5 la sută respectiv și au atins cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Creșterea din ultimele două luni este un semnal pozitiv, însă nu sîntem siguri că această evoluție se va menține, în condițiile în care tot mai multe familii se stabilesc peste hotare, declara recent Alexandru Stratan, directorul Institutul Național de Cercetări Economice.

Potrivit datelor BNM, în luna martie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 98,05 milioane de dolari SUA, în creștere cu 6,6 la sută față de perioada similară a anului precedent.

”Fluctuațiile în scădere a cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 1,6 puncte procentuale la diminuarea transferurilor în martie 2017, însă efectiv (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a transferurilor cu 8,2 la sută”, constată BNM.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin soldul dintre intrări şi ieşiri. Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!