ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O conferinţă ştiinţifică dedicată poetului Ion Vatamanu a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei

18:32 | 02.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat astăzi o conferinţă ştiinţifică consacrată omagierii a 80 de ani de la naşterea lui Ion Vatamanu, poet, publicist, traducător, savant, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

În alocuţiunea sa, directorul Institutului de Filologie al AŞM, Vasile Bahnaru, a menţionat că Ion Vatamanu a fost un om al cetăţii, încadrîndu-se activ în mişcarea de eliberare şi renaştere naţională. 

„A fost un poet şi un savant, care a lăsat urme adînci în domeniile în care a activat. Despre el se spunea că este cel mai mare chimist printre poeţi şi cel mai mare poet printre chimişti. A promovat ideea naţională în Parlament”, a constatat Vasile Bahnaru.

Academicianul Mihai Cimpoi a accentuat că Ion Vatamanu a venit cu o direcţie nouă, cu o mentalitate nouă în toate domeniile îmbrăţişate de el. „În ultima perioadă, a revenit de la versul alb la cel clasic. A tradus mult din literaturile lumii. În calitate de chimist, susţinea o rubrică la revista de specialitate din Moscova, iar multe din invenţiile sale au fost aplicate în practică”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

Despre viaţa şi activitatea regretatului scriitor şi savant au mai vorbit criticii literari Nicolae Bileţchi şi Ion Ciocanu, cercetătorii Tudor Colac, Victor Cirimpei, Galina Aniţoi, Tatiana Butnaru ş.a.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susţinut teza de doctor în chimie. Din 1973 şi pînă la sfîrşitul vieţii a deţinut funcţia de şef de laborator al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei analitice. În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, fiind președinte al Comisiei pentru Cultură şi Culte. În anii 1987-1991 a participat activ la procesul de renaştere naţională. În martie 1989 fondează împreună cu poeta Leonida Lari revista „Glasul” - prima publicaţie în grafie latină din Republica Moldova, după 1944.

Primele versuri le publică în anii studenţiei, debutînd cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile: „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero” ş.a. Ion Vatamanu este cunoscut şi ca autor de poeme („Portretul păsării”, „Privighetoarea cîntă plumb”, "Basmaua"), scriitor pentru copii („Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”), publicist („Viaţa cuvîntului”, „A vedea cu inima”) și traducător. S-a stins din viaţă la 9 august 1993. Ion Vatamanu a fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” şi cu "Ordinul Republicii".

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003271

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!