ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie personală a artistului plastic Olga Orlova a fost vernisată la Biblioteca Naţională

09:22 | 03.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. O expoziţie personală a artistului plastic Olga Orlova, la 85 de ani de la naştere, a fost vernisată ieri seară la Galeria de Artă a Bibliotecii Naţionale, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 25 de lucrări – portrete, peisaje, naturi statice – realizate de autoare de-a lungul anilor.

În alocuţiunea sa, şefa Serviciului Colecţie de artă şi hărţi, Svetlana Miron, a menţionat că Olga Orlova este un nume de referinţă în artele plastice de la noi – a participat la multe expoziţii din ţară şi peste hotare, iar în calitate de profesoară la Colegiul de Arte Plastice are numeroşi discipoli. Ea i-a mulţumit artistului plastic, Dmitri Şibaev, nepotul pictoriţei, pentru ajutorul acordat la pregătirea acestei expoziţii.

În context, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, a subliniat că lucrările Olgăi Orlova se află în pinacoteci, muzee de artă din mai multe ţări ale lumii. „Lucrările ei emană multă lumină şi căldură. Are o preferinţă aparte pentru portrete. Ea îi îndemna şi pe foştii ei discipoli să facă, de obicei, portrete şi peisaje”, a accentuat Ghenadie Jalbă. 

Artistul plastic Sergiu Galben a subliniat că profesoara Olga Orlova avea o atitudine deschisă şi prietenoasă faţă de elevii săi şi adeseori le găsea modele pentru portrete, iar pictorul Veaceslav Bakiţki a remarcat că ea a fost şi rămâne un exemplu pentru foştii ei discipoli.

Solicitată de MOLDPRES, Olga Orlova a afirmat că întotdeauna i-a plăcut să picteze casele ţărăneşti şi vestimentaţia ţărănească şi că este îndrăgostită de frumuseţea stilului rustic.

Olga Orlova s-a născut pe 19 august 1932 în oraşul Bender. În 1951 a absolvit Şcoala de pictură „I. Repin” din Chişinău. Prima expoziţie a avut-o în 1953 la Chişinău. În 1960 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. De-a lungul anilor a participat la peste 100 de expoziţii de grup din ţară şi de peste hotare şi a avut mai multe expoziţii personale.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 28 mai.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!