ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea o lege privind concesiunile de lucrări și servicii

15:25 | 03.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat și a hotărît să prezinte Parlamentului spre examinare proiectul Legii cu privire la concesiunile de lucrări și servicii. Actul legislativ reglementează modul de atribuire a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii, regimul juridic aplicabil, precum și aspecte specifice atribuirii și executării contractelor, informează MOLDPRES.

Noua lege se aplică concesiunilor de lucrări sau de servicii cu o durată de cel puțin 5 ani, dar nu mai mult de 35 ani, a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, este egală cu sau mai mare decît 5 milioane de lei, în cazul contractelor de concesiuni de lucrări și un milion de lei pentru cele de servicii. Prevederile legii nu se referă la serviciile care constituie prerogativele exclusive ale statului, cum ar fi poliția, justiția și sistemele obligatorii de securitate socială, în domeniul apărării și securității statului, precum și protecției civile.

Potrivit proiectului, coordonarea inițierii proiectelor de concesiune la nivel național ține de competența Agenției Proprietății Publice.

Pentru concesiunile de lucrări sau servicii a căror valoare este mai mică de 5 milioane de lei și, respectiv, un milion de lei cu un termen de realizare mai mic de 5 ani, procedura de atribuire a contractelor de concesiune va fi efectuată printr-o procedură simplificată, conform normelor metodologice aprobate de Guvern.

La elaborarea proiectului s-a ținut cont de directivele europene în domeniu. Legea conține opt capitole, care se referă inclusiv la regulile ce se aplică procedurilor de concesionare, reglementarea acestor proceduri, executarea contractului, inclusiv litigiile.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17003298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!