ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un forum despre rolul culturii şi creativităţii în dezvoltarea urbană a început la Chişinău

15:42 | 04.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 mai /MOLDPRES/. Timp de două zile, astăzi şi mîine, la Muzeul Naţional de Artă îşi desfăşoară lucrările  Forumul Cultural Național din R. Moldova cu genericul “Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană”, relatează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic și are drept obiectiv prezentarea și evaluarea conceptului de „orașe creative” și a modalităților de implementare a acestora în Moldova, precum și analiza și testarea potențialului de dezvoltare urbană integrată, inclusiv în infrastructura imaterială și cea materială.

La lucrările Forumului participă experți naționali și internaționali, reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile. Cu mesaje de salut în debutul manifestării au venit ministrul Culturii, Monica Babuc, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola şi expertul Programului de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic, Ragnar Siil.

În alocuţiunea sa, ministrul Culturi, Monica Babuc a remarcat că, pentru o construcție democratică în devenire precum este statul Republica Moldova, dezvoltarea urbană și conceptul de industrii creative este unul esențial. Oficialul a mulțumit tuturor partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în promovarea proiectelor culturale, subliniind parteneriatul cu Ambasada Franței la Chișinău în ceea ce privește dezvoltarea urbană și durabilă în R. Moldova, restaurarea unor obiective de patrimoniu, precum Cetatea Sorocii și Hanul lui Manuc Bey, cu suportul Delegației UE în ţara noastră.

La rîndul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a menţionat că un oraş poate fi dezvoltat creativ numai atunci cînd există o bună colaborare între societatea civilă şi administraţia publică locală.

Pe parcursul zilei de astăzi, experți în inițiativa orașelor și regiunilor creative din Marea Britanie, Estonia, Slovacia, Ucraina, Georgia, Italia au prezentat mai multe studii de caz privind sprijinirea industriilor creative și a proiectelor inovatoare de dezvoltare urbană.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17003344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!