ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea rute auto regulate autorizate de pasageri spre Italia

14:27 | 05.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) anunță că va autoriza rute auto regulate spre Italia. Chestiunea cu privire la identificarea unei soluții privind autorizarea acestor curse a fost discutată în cadrul ședinței Comisiei tehnice moldo—italiene în domeniul transportului auto internațional de pasageri și mărfuri, care a avut loc pe 3-4 mai la Chișinău, informează MOLDPRES.

Acordul între Guvernele Republicii Moldova și Italiei cu privire la reglementarea reciprocă a transportului internațional auto de pasageri și mărfuri a fost semnat la 19 septembrie 1997, însă timp de 20 de ani nu s-a reușit ratificarea acestuia de către partea italiană, motiv pentru care în această perioadă nu a fost posibilă autorizarea curselor regulate dintre Moldova și Italia.  

Serviciul de presă al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor menționează că în cadrul ședinței Comisiei tehnice a fost identificată o soluție provizorie pentru autorizarea curselor regulate de persoane dintre Republica Moldova și Italia, care să fie aplicată pînă la intrarea în vigoare al Acordului. Cursele vor fi autorizate de către MTID.

Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, lansarea curselor regulate de pasageri spre Italia va facilita accesul pe piața serviciilor de transport regulat a operatorilor de transport cu o bună reputație, capacitate financiară, bază tehnico-materială și competență profesională, fapt ce va asigura calitatea înaltă și siguranța serviciilor prestate.

Conform Biroului de Statistică al Italiei, în această țară în anul 2016 munceau 142 266 de cetățeni ai Republicii Moldova. Statisticile oficiale italiene mai relevă că cei mai mulți moldoveni muncesc în regiunile Veneto, Lombardia și Emilia Romanga, ponderea lor în totalul migranților pe țară fiind de 2,5 la sută din total. Numărul conaționalilor noștri care muncesc în Italia a crescut cu circa 40 mii în ultimii cinci ani.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17003382

img17003382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!