ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a aprobat în primă lectură proiectul votului uninominal

17:19 | 05.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi în primă lectură proiectul înaintat de fracţiunea Partidului Democrat privind implementarea în R. Moldova a sistemului de vot uninominal, relatează MOLDPRES.

Proiectul PD a fost introdus azi pe ordinea de zi, fapt ce a generat nemulţumiri în rîndul deputaţilor, fracţiunea PL părăsind în semn de protest sala de şedinţe. Documentul a fost votat în primă lectură de către 52 de deputaţi.

Proiectul ce prevede modificarea sistemului electoral a fost prezentat în faţa legislatorilor de către vicepreşedintele PD, Sergiu Sîrbu. Acesta a venit cu o listă a ţărilor unde este implementat sistemul de vot uninominal şi a spus că proiectul iniţiat de democraţi a fost trimis spre expertizare Comisiei de la Veneţia şi odată adoptat de Parlament, Comisia Electorală Centrală va avea la dispoziţie şase luni pentru a institui 101 circumscripţii permanente.

“Proiectul a fost expediat spre expertizare Comisiei de la Veneția, avizul urmînd să fie aprobat în luna iunie şi evident vom examina recomandările înaltei structuri europene. Sîntem deschiși pentru a accepta orice propunere pentru a perfecționa acest proiect de lege”, a opinat Sîrbu.

Potrivit proiectului, pentru a fi înscrişi în listele electorale candidaţii vor avea nevoie de circa 1000 de semnături, iar odată ajunşi în Parlament aceştia vor putea fi demişi dacă nu îşi vor onora obligaţiile. Candidaţii desemnaţi de partide, precum şi cei independenţi, pot candida doar într-o singură circumscripţie uninominală. De asemenea, pentru prima dată în Republica Moldova, cetăţenii aflaţi peste hotare vor putea să îşi aleagă proprii candidaţi din diasporă.

Fracţiunea PSRM a criticat proiectul şi s-a declarat categoric împotriva implementării sistemului electoral uninominal. Nemulţumiţi de proiect au fost şi unii deputaţi PLDM.

Tot astăzi, în timpul examinării sistemului de vot uninominal, mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie au venit în faţa Legislativului pentru a protesta. De asemenea, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut un apel la societate să se pregătească de eventuale proteste.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17003389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!