ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a votat în primă lectură proiectul sistemului electoral mixt

17:57 | 05.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Legislativul a votat astăzi în primă lectură proiectul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova privind implementarea sistemului electoral mixt, relatează MOLDPRES.

Proiectul a fost introdus azi pe ordinea de zi, odată cu cel al democraţilor privind votul uninominal, şi a fost susţinut de 74 de deputaţi.

Documentul a fost prezentat de către deputatul PSRM Vasile Bolea. „În condiţiile Republicii Moldova, cel mai rezonabil sistem electoral este cel mixt, care va păstra activitatea partidelor şi va duce la o reprezentare echitabilă a cetăţenilor în Parlament. Sistemul mixt nu este o noutate şi este aplicat în mai multe state precum Germania, Japonia, Rusia şi Ucraina”, a opinat Bolea.

Potrivit proiectului, 51 de deputaţi din Legislativ vor fi aleşi în baza listelor întocmite de partide, iar 50 vor obține mandate în urma votului în circumscripţii uninominale. De asemenea, documentul prevede deschiderea de circumscripţii de votare şi în stînga Nistrului.

Chiar înainte de a fi pus la vot proiectul votului mixt, deputaţii PSRM au criticat dur proiectul PDM privind votul uninominal şi au cerut excluderea acestuia din agenda parlamentară, în caz contrar socialiştii vor organiza proteste.

Speakerul Andrian Candu a criticat atitudinea deputaţilor PSRM şi a specificat că condiţionările nu îşi au locul în Legislativ. El a anunţat că odată ce există două proiecte de legi ce vizează modificarea sistemului electoral, comisia juridică ar trebui să vină cu o soluţie.

Astăzi, în timpul examinării celor două proiecte privind modificarea sistemului de vot, mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai partidelor de opoziție au venit în faţa Legislativului pentru a protesta.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17003395

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!