ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concert dedicat valorilor culturale europene a avut loc la Filarmonica Naţională

17:51 | 10.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Un concert de muzică clasică pentru elevi, dedicat promovării valorilor culturale europene a fost organizat astăzi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, cu suportul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că acest concert educaţional a reunit tinere talente şi muzicieni profesionişti de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că Europa „pune accent pe prietenie, pe lucrurile făcute împreună, nu pe concurenţă, ci pe cooperare”.

„Uniunea Europeană este ceva care priveşte spre viitor, iar voi sînteţi viitorul Europei şi cum am putea sărbători viitorul ei fără voi, dacă nu prin nişte concerte dedicate promovării valorilor noastre?”, a subliniat oficialul, adresîndu-se tinerilor spectatori.

Pe parcursul spectacolului, muzicologul Irina Martîniuc, maestru în artă, moderatorul manifestării, a vorbit despre istoria creării Uniunii Europene şi despre cele mai cunoscute opere clasice create de compozitorii din ţările comunităţii europene.

În cadrul concertului au evoluat: Andreea Tican, tînără interpretă din România, Denis Rîşcovoi (violoncel), Radu Răţoi (acordeon), Cezar Bordian (nai), Ana Oboroc (vioară), Ansamblul „Flautele fermecate” din Tiraspol, condus de Grigore Moseiko, Ansamblurile de dansuri „Soarele”, „Versia” şi „CrisStyle” de la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihail Agafiţa, Artist al Poporului.

Concertul a fost prezentat de două ori – pentru elevii din şcolile naţionale, precum şi pentru cei din şcolile alolingve. Un spectacol pentru studenţi va fi prezentat vineri, 12 mai, la ora 18.00, în incinta aceleiaşi instituţii.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003494

img17003494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!