ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O campanie socială de combatere a HIV/SIDA a început în UTA Gagauz-Yeri

12:31 | 12.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. „Împreună vom opri SIDA” este genericul unei campanii sociale ce se desfăşoară pe parcursul lunii mai în localităţile UTA Gagauz-Yeri. Acţiunea a devenit tradiţională în autonomie şi are scopul să promoveze modul de viaţă sănătos, procedurile de testare, precum şi toleranţa faţă de persoanele infectate cu HIV/SIDA, informează MOLDPRES.

Campania este organizată de Centrul regional „Împreună pentru viaţă”, iar în diferite localităţi este promovată de mai multe personalităţi cunoscute şi apreciate în autonomie. „Cînd am fost solicitat să sprijin această campanie la Ceadîr-Lunga, am acceptat fără să stau pe gînduri. Avem o mulţime de probleme în societate, legate de soarta persoanelor infectate cu HIV. Îndeosebi îmi este milă de copiii bolnavi pentru că nu au nici o vină în suferinţa lor. Trebuie cu toţii să ne implicăm şi să susţinem asemenea campanii”, a afirmat pictorul Fiodor Duloglo, citat de gagauzinfo.md.

La rîndul său, directorul unui portal informaţional local, Dmitri Ianul, a menţionat că la Vulcăneşti oamenii sînt foarte slab informaţi despre maladia HIV/SIDA. „Deseori sînt întrebat dacă nu mi-e frică să mă molipsesc, lucrînd în această campanie. Asta se întîmplă pentru că oamenii nu cunosc despre SIDA, despre modalităţile de infectare şi transmitere. De aceea trebuie să vorbim cît mai mult, să ne facem auziţi ca să prevenim cît mai multă lume”, a precizat Ianul.

Agenda acţiunii prevede mai multe evenimente, în special pentru tineri, menite să informeze despre tot ce ţine de această boală, numită şi „ciuma secolului XX”. Potrivit organizatorilor, pînă la 31 mai în regiune sînt planificate mai multe activităţi de binefacere în susţinerea copiilor infectaţi, precum şi diferite sesiuni de instruire, mediatizare şi sensibilizare a populaţiei asupra riscurilor HIV/SIDA. De asemenea, vor fi organizate puncte medicale de testare, procedurile fiind îndeplinite gratuit, pentru toţi doritorii.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17003542

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!