ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un for al managerilor de bibliotecă din patru ţări a avut loc la Chișinău

18:11 | 12.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Manageri de bibliotecă din R. Moldova, România, Rusia şi Ucraina au participat astăzi la conferinţa internaţională „Bibliotecile în serviciul copiilor: oportunităţi pentru dezvoltare, instruire şi comunicare”, care a avut loc astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care îşi desfăşoară lucrările la Chişinău în perioada 11-14 mai.

În mesajul său de salut, directorul Programului „Novateca”, Evan Tracz, a menţionat că pe parcursul ultimilor ani au fost modernizate circa 1000 de biblioteci din ţară, iar în cadrul proiectului au fost incluse şi 59 de biblioteci pentru copii. „Bibliotecile au fost dotate cu calculatoare şi tablete, iar asta nu înseamnă că noile tehnologii vor face concurenţă cărţii”, a precizat Evan Tracz.

În context, directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, a accentuat că scopul Salonului Internaţional de Carte este de a promova cartea pentru copii şi tineret, obiectiv care este atins graţie eforturilor conjugate ale editorilor, scriitorilor, ilustratorilor, distribuitorilor şi traducătorilor de carte.

La rîndul său, directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, a subliniat că statistica cu referire la activitatea bibliotecilor din R. Moldova arată că circa 50% din utilizatorii bibliotecilor publice sînt copii de pînă la 16 ani. Tot ei înregistrează 55% din intrări, adică vizitele fizice, şi 52,8% din împrumuturile de documente în bibliotecile publice. „Datele respective denotă ponderea şi importanţa acestui grup de utilizatori şi, în acelaşi timp, necesitatea de a oferi servicii cît mai moderne şi eficiente”, a precizat Eugenia Bejan.

În cadrul manifestării a fost lansată lucrarea „Cartea. Biblioteca. Cititorul”, publicaţie a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, care reflectă aspecte teoretice şi practice ale activităţii cu copiii şi adolescenţii în bibliotecile  din ţară şi de peste hotare.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img17003565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!