ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău şi Iaşi se desfășoară Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

13:23 | 16.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Poeţi din Republica Moldova şi România participă la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, care a fost deschisă astăzi cu o depunere de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan Cel Mare şi Sfînt” din capitală, urmată de un moment de evocare a scriitorului. În perioada 16-17 mai, evenimentul va avea loc la Chişinău, iar pe 18-19 mai – la Iaşi, informează MOLDPRES.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că Grigore Vieru rămîne în actualitate şi continuă să influenţeze starea de spirit din societatea noastră. „Este cel mai citit poet la ora actuală. Vocea lui este auzită şi pe alte meridiane, unde este tradus şi apreciat. Grigore Vieru este un simbol al mişcării de renaştere şi eliberare naţională, o stîncă morală a noastră, a tuturor. Să ne mîndrim că am fost cu Grigore Vieru în aceeaşi luntre a clipei”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Academicianul Mihai Cimpoi a accentuat că Grigore Vieru  este un reazem al nostru spiritual, iar scriitorul academician Nicolae Dabija a remarcat că numele poetului îl poartă şcoli şi grădiniţe din întreaga ţară, iar  busturi ale lui Grigore Vieru au fost înălţate în mai multe localităţi din R. Moldova şi România.

Potrivit scriitorului şi editorului din Iaşi, Daniel Corbu, unul dintre iniţiatorii festivalului, Grigore Vieru este o manifestare magnifică, ce adună foarte multă lume. În acelaşi timp, poetul din Cluj Horia Bădescu a constatat că Grigore Vieru şi generaţia sa a fost esenţa ideii naţionale.

Programul a continuat cu medalionul literar-artistic „Poetul cu glas de veşnicie”, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, apoi la Biblioteca Colegiului Naţional de Comerţ al Academiei de Studii Economice din Moldova cu un recital de poezie şi muzică susţinut de profesori şi elevi cu genericul „Sînt iarbă. Mai simplu nu pot fi”.

Prima zi a festivalului se va încheia la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi cu un spectacol omagial susţinut de Ion Suruceanu, Mihai Ciobanu, Nicolae Jelescu, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și de la mai multe licee din Chișinău.

Mîine, la Academia de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura un simpozion științific consacrat comemorării poetului Grigore Vieru. În aceeaşi zi, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut”, organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În zilele de 18 şi 19 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru”, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003647

img17003647

img17003647

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!