ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru anii 2017-2018 privind dezvoltarea comerțului interior

15:33 | 17.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Planul de acțiuni pentru anii 2017-2018 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a comerțului interior. Planul de acțiuni pentru prima etapă de realizare a documentului a expirat la finele anului 2016, informează MOLDPES.

Potrivit rapoartelor preliminare, acțiunile preconizate pentru perioada precedentă au fost îndeplinite la nivel de 80 la sută din totalul de 36 de acțiuni planificate, dintre care 24 se află în proces de realizare. Ministerul Economiei precizează că 17 acțiuni au un caracter permanent. Pe de altă parte, unele dintre ele, ca proiectul cu privire la organizarea comerțului în zonele publice, inclusiv în piețe, elaborarea hotărîrii cu privire la prestarea serviciilor comerciale ”s-a dovedit a fi inoportună”.

Totodată, din motive financiare, nu s-a reușit elaborarea ghidului comerciantului, precum și acordarea ajutorului pentru înființarea unui centru agroalimentar la nivel național, dar și regional.

Proiectul prevede alinierea la standardele europene în domeniu, revizuirea legislației cu privire la protecția consumatorilor, asigurarea inofensivității și calității produselor, gestionarea Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje, organizarea tîrgurilor și expozițiilor și alte acțiuni.

Planul de acțiuni pentru anii 2017-2018 include măsuri noi, orientate spre realizarea obiectivelor Strategiei ce vizează îmbunătățirea infrastructurii comerciale, modernizarea modelelor de distribuție a mărfurilor și serviciilor, care conform prevederilor Strategiei au fost planificate spre a fi realizate în perioada 2017-2020. Ministerul Economiei propune ca cea de-a doua etapă să fie divizată în două sub-etape, a cîte doi ani fiecare, 2017-2018 și, respectiv, 2019-2020. Cheltuielile pentru acțiunile planificate vor fi acoperite în limita bugetului aprobat, cît și din surse externe.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17003683

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!