ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cheltuielile pe care le suportă sectorul privat prin procedurile de reglementare în domeniul construcțiilor vor fi reduse

15:41 | 17.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat un proiect de modificare a unor hotărîri anterioare care va duce la diminuarea cheltuielilor financiare și de timp pe care le suportă sectorul privat prin procedurile de reglementare în domeniul construcțiilor, informează MOLDPRES.

Procedurile de reglementare în domeniul construcțiilor sînt împovărătoare și complexe pentru mediul de afaceri, constată Ministerul Economiei. Republica Moldova s-a clasat pe locul 44 în Raportul privind mediul de afaceri ”Doing Business 2017”. Totuși, este foarte dificil să obții permise de construcții, la acest capitol Moldova se află pe locul 165. Autorii proiectului menționează că, deși Republica Moldova comparativ cu anul 2011 a avansat în clasamentul general, totodată ”a căzut și mai tare” la compartimentul ”Obținerea permiselor de construcție”.

Potrivit modificărilor, aprobate de Guvern, recepția construcțiilor și instalațiilor aferente din mijloacele financiare proprietate privată va fi simplificată și se va efectua de către investitor (persoană fizică sau juridică) şi executant, prin crearea unei comisii de recepţie, în baza unui contract civil. Din comisie va face parte și un reprezentant al administrației publice locale. Ministerul Economiei afirmă că ”o astfel de abordare nu poate să afecteze calitatea construcțiilor”.

La recepția blocurilor locative ce depășesc 5 niveluri, investitorii sînt obligați să includă în comisiile de recepție un reprezentant al Inspecției de Stat în Construcții solicitat în scris cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua stabilită pentru recepţie. Responsabilitatea pentru calitatea construcției finanțate din surse private este pe deplin asumată de proiectant, dirigintele de șantier și responsabilul tehnic, fără implicarea obligatorie a Inspecției de Stat în Construcții. Aceasta însă poate să efectueze controale la fiecare etapă, inclusiv la etapa de recepție.

Modificările prevăd excluderea expertizei ecologice obligatorii în prezent, precum și a avizării sanitare obligatorii a proiectelor de construcții. De asemenea, se propune înlocuirea coordonărilor și avizării proiectelor din partea Agenției Naționale Arheologie cu posibilitatea de efectuare a controalelor. Au fost operate schimbări și în ceea ce privește obținerea altor permise, autorizări și certificate.

Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2020” prevede reducerea a aproape două ori a duratei obținerii autorizațiilor de construcție, pînă la 100 zile și a costului obținerii autorizațiilor de construcție cu 40 la sută pînă în anul 2020.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!