ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor vor fi marcate printr-un vast program cultural

16:11 | 17.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Mai multe acţiuni culturale vor fi desfăşurate în întreaga ţară mîine, 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor şi sîmbătă, 20 mai, cînd va fi marcată Noaptea Europeană a Muzeelor, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că pentru al patrulea an consecutiv, instituția pe care o conduce, își asumă responsabilitatea de organizare a Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor prin instituțiile din subordine, precum și instituțiile muzeale din întreaga țară.

Potrivit oficialului, cifra vizitatorilor în cadrul Nopții Europene a Muzeelor este în creștere, la edițiile anterioare fiind înregistrați peste 55 mii de vizitatori doar la muzeele naționale. Totodată, Monica Babuc a invitat publicul interesat să participe la acțiunile organizate în aceste două zile în muzeele naţionale şi în peste 60 de muzee din 22 raioane.

Oficialul a afirmat că în sprijinul bunei desfăşurări a evenimentului, în data de 20 mai, între orele 17.00-02.00, transportul public din capitală va fi redirecționat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi A. Puşkin, precum și pe strada M. Kogălniceanu în perimetrul străzilor Sfatul Țării și Maria Cebotari şi va fi sistat accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi.

Prezent la eveniment, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a subliniat că un eveniment remarcabil al Zilei Internaţionale a Muzeelor din acest an este inaugurarea şi decernarea premiilor ediției a V-a a Bienalei Internaţionale de Pictură, desfăşurată sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

„Expoziţia reuneşte peste 180 de lucrări a 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA și Turcia”, a precizat Tudor Zbîrnea.

La rîndul său, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a accentuat că pe 20 mai, în cadrul instituţiei vor fi organizate pentru vizitatori mai multe acţiuni culturale: o expoziţie de maşini de maşini şi motociclete de epocă, proiecţii de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional CRONOGRAF şi de film animat realizat de Studioul „Floricica”, activităţi interactive pentru cei pasionaţi de istorie şi tradiţii militare, un concert susţinut de orchestra simfonică a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” cu participarea mai multor interpreţi ş.a.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 1977, fiind marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi, se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului. Tot la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, a fost inițiată, începînd cu anul 2005, sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor, patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). 

În Registrul Muzeelor din Republica Moldova sînt incluse 130 muzee și filiale ale acestora.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img17003686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!