ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Am toată certitudinea că Republica Moldova va primi cele 100 milioane euro de la UE

16:09 | 17.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în debutul ședinței Guvernului de astăzi că are toată certitudinea că Republica Moldova va primi cele 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, fiindcă politicienii europeni ”fac diferență între politizare și relații instituționale”, informează MOLDPRES.

Pavel Filip a menționat că subiectul este foarte politizat și a acuzat politicienii din opoziție că ar încerca să blocheze finanțarea europeană pentru Republica Moldova pentru „a-și asigura un loc în Parlament”. Dar, a mai spus premierul, se va întîmpla ca și în situația de dinaintea semnării Acordului cu FMI, cînd opoziția a declarat că nu va fi semnat un nou acord, însă Republica Moldova are un program cu Fondul.

„Am urmărit cu atenție dezbaterile de ieri la tema Republica Moldova din Parlamentul European. Concluzia e una, se insistă ca asistența financiară să fie acordată Republicii Moldova. Eu înțeleg disperarea cu care opoziția încearcă să facă presiuni. E o cale greșită. Atît Acordul cu FMI, cît și acesta, nu prevăd doar o finanțare, ci și condiționalități. Noi am reușit într-un an de zile să ne mișcăm înainte pe multe domenii, inclusiv în cel financiar-bancar. Rezultatul este unul vizibil. Și asistența macro-financiară de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova este urmată de condiționalități. Acei politicieni care se avîntă în a face presiuni pentru a opri finanțarea pentru Republica Moldova dau lovitură dublă, pe o parte oprirea finanțării care vine să ajute oamenii și, pe de altă parte, frînarea reformelor”, a menționat Filip.

El a precizat că acest acord de asistență macro-financiară din partea UE conține 30 de condiții pentru Republica Moldova, mijloacele financiare urmînd a fi acordate în trei tranșe, în funcție de îndeplinirea acestor condiții. ”Mesajul nostru este clar, mergem pe implementarea Acordului de asociere  cu Uniunea Europeană”, a concluzionat prim-ministrul.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17003687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!