ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Naţional de Istorie a fost vernisată expoziția de colecție „Ceasul de-a lungul timpului”

17:01 | 18.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Ceasul de-a lungul timpului”, care valorifică colecţia de orologerie de patrimoniu, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Aurelia Corneţchi, a menţionat că expoziţia prezintă circa 150 de piese din secolele XIX şi XX, cu mecanisme fabricate în ateliere din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, precum şi din Japonia, Rusia şi URSS.

Potrivit sursei citate, ceasurile au fost expuse tipologic, cele mai atractive fiind pendulele de perete şi de podea din secolele XIX şi XX (prima jumătate), ale căror mecanisme sînt adăpostite în cutii de lemn, cu frumoase elemente decorative ale renumiţilor ceasornicari şi mărci Gustav Beckher, Philip Haas, Le Roi a Paris, Lenzkirch ş.a.

Aurelia Corneţchi a afirmat că din vasta categorie a ceasurilor portative fac parte ceasurile de birou care, deopotrivă cu designul plăcut, au utilitatea trezirii, îndeosebi dimineaţa, numite şi „deşteptătoare”. O altă categorie sînt ceasurile de buzunar, considerate iniţial ca un accesoriu vestimentar pentru bărbaţi.

„Aceste ceasuri, cu mecanisme deseori înnobilate de metale preţioase, cadrate emailate, instalaţii sonore, capace de protecţie inscripţionate şi frumos ornamentate au fost confecţionate în atelierele fabricanţilor Abraham Louis Breguet, Henry Moser, Pavel Bure, Omega, Doxa, Junghans, Tocinoe vremea, ZIM ş.a.  Majoritatea ceasurilor de mînă din colecţia de patrimoniu sînt de producţie sovietică: Pobeda, Vostok, Poliot, Zvezda. Tot aici sînt expuse ceasuri ale unor personalităţi din secolul trecut”, a precizat Aurelia Coreţchi.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat că această expoziţie vine să demonstreze ceea ce înseamnă o colecţie de patrimoniu. „Este o expoziţie care vine să deschidă o uşă spre frumos”, a constatat Monica Babuc.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003734

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!