ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Andrei Galbur a ținut un discurs la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

13:00 | 19.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Delegația Republicii Moldova, condusă de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a participat la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE), care a avut loc astăzi la Nicosia, Cipru, transmite MOLDPRES citînd Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În discursul său, ministrul Galbur a ţinut să aprecieze sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare și promovare a reformelor. În contextul procesului de reglementare a conflictelor înghețate, inclusiv a conflictului transnistrean, a fost evocată necesitatea măsurilor de consolidare a încrederii și respectării drepturilor omului. În particular, a fost subliniată importanţa pe care o acordă Consiliul Europei situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

De asemenea, oficialul moldovean a salutat Cooperarea pentru buna guvernare între Consiliul Europei și Uniunea Europeană pentru țările Parteneriatului Estic.

Ministrul Galbur a vorbit despre provocările cu care se confruntă organizaţia şi ţările europene, precum şi necesitatea promovării responsabilităţii şi valorilor comune pentru asigurarea securităţii democratice în Europa.

În cadrul sesiunii ministeriale, şefii diplomaţiilor au aprobat o serie de decizii referitoare la cel de-al patrulea Raport anual al Secretarului General cu privire la situația drepturilor omului, democrației și statului de drept în Europa, populism şi soliditatea echilibrului puterilor instituţionale în Europa, combaterea extremismului violent și a radicalizării care conduc la terorism, propunerile Consiliului faţă de criza refugiaților, asigurarea eficacităţii pe termen lung a sistemului Convenției europene a drepturilor omului, politica de vecinătate a Consiliului Europei şi rolul cheie în soluționarea conflictelor. De asemenea, a fost adoptată și deschisă spre semnare Convenția Consiliului Europei privind infracțiunile relative bunurilor culturale.

img17003759

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!