ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creditele noi acordate de bănci în lei moldovenești s-au ieftinit cu aproape 50 la sută

15:16 | 19.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Tendinţa de scădere a ratei dobînzilor la creditele în lei moldovenești se menţine al doilea an consecutiv și a coborît la 10,63 la sută în luna aprilie, față de 15,67 la sută în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Creditele noi acordate de bănci în lei moldovenești s-au ieftinit cu aproape 50 la sută în ultimele douăsprezece luni, pe fondul relaxării politicii monetare de către Banca Națională, care a redus rata de bază de la 15 la 9 la sută. În volumul creditelor nou acordate este remarcabil faptul că diferența între ratele dobînzii la creditele în lei și cele în valută s-a diminuat de circa două ori. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează, apreciază experții.

Persoanele juridice cărora le-a revenit o pondere majoră de 63,43 la sută din volumul total al finanțărilor în lei au contractat în luna aprilie de la băncile comerciale credite în sumă de peste 778 milioane de lei, la o dobîndă medie de 10,81 la sută. Și mai ieftine sînt creditele contractate pe o perioadă de la 2 la 3 ani, la o dobîndă de 10,67 la sută, și pe un termen de peste 5 ani, respectiv 9,94 la sută.

Rata dobânzii la creditele bancare în lei contractate de persoanele fizice a scăzut de la 16,45 la sută, în ianuarie 2016, la 1032 la sută, în aprilie 2017, iar împrumuturile pentru imobil sînt oferite de bănci la o rată de 8,46 la sută.

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută a constituit în aprilie 5,14 la sută, cu 1,22 puncte procentuale inferioară celei din perioada similară a anului 2016. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!