ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip a mulțumit autorităților bulgare pentru susţinerea constantă a parcursului european al Republicii Moldova

17:59 | 19.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Evoluţia relaţiilor moldo-bulgare şi posibilităţile de aprofundare a parteneriatului bilateral au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Petar Vîlov, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Părţile au accentuat importanța dezvoltării în continuare a colaborării dintre cele două state, specificînd că anul 2017 este unul semnificativ, dat fiind marcarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria. În context, Prim-ministrul a mulţumit părţii bulgare pentru susţinerea constantă a parcursului european al ţării noastre şi a accentuat că autoritățile de la Chișinău sînt interesate să preia experiența și bunele practici ale statelor membre UE.

Totodată, în cadrul discuţiei, Premierul a salutat decizia Executivului de la Sofia de a deschide un Consulat în Taraclia. De asemenea, Pavel Filip a spus că integrarea minorităților naționale în societate este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova. „Trebuie să avem o politică cît mai eficientă privind minoritățile naționale pentru că doar o societate bine integrată poate asigura liniştea şi dezvoltarea statului”, a menţionat Prim-ministrul.

La rîndul său, Ambasadorul Republicii Bulgaria la Chişinău, Petar Vîlov, a mulţumit pentru condiţiile oferite de Republica Moldova în vederea păstrării identităţii lingvistice şi culturale a compatrioţilor săi şi s-a arătat încrezător că relaţiile moldo-bulgare vor progresa în continuare.

În cadrul ședinței, părţile au mai avut un schimb de opinii privind colaborarea economică între cele două state, cooperarea bilaterală în domeniul educaţiei, precum şi necesitatea susţinerii programelor de studii în limba bulgară la nivelul învăţămîntului general şi superior.

La finalul întrevederii, Premierul Pavel Filip a transmis o invitație Prim-ministrului Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, de a efectua, în timpul apropiat, o vizită oficială în Republica Moldova.