ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești a participat la sesiunea specială a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe al OCEMN

08:58 | 22.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a participat ieri la sesiunea specială a Consiliului miniştrilor afacerilor externe al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care a avut loc în oraşul Istanbul, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare si comunicare cu mass-media al MAEIE.

Reuniunea miniştrilor a precedat Summit-ul şefilor de state şi guverne, prilejuit de cea de-a 25-a aniversare a OCEMN, care se va desfăşura astăzi, la Istanbul.

În cadrul reuniunii, organizată sub preşedinţia în exerciţiu a Republicii Turcia, a fost efectuat un schimb de opinii privind perspectivele cooperării economice a statelor membre ale organizaţiei, priorităţile organizaţiei pe termen mediu şi lung şi necesitatea reformării acestei entităţi.

În intervenţia sa, Andrei Galbur a ţinut să accentueze că OCEMN are un potenţial economic puternic ce necesită a fi valorificat într-un mod cît mai pragmatic şi eficient. În acest sens, Republica Moldova va susţine toate iniţiativele care vin să intensifice procesele de cooperare regională în domeniile prioritare precum: economia, energia, transportul, mediul, cultura, educaţia şi turismul.

La finele reuniunii, oficialul moldovean şi-a exprimat susţinerea deplină pentru continuarea procesului de reformare a OCEMN şi a mulţumit preşedinţiei turce pentru contribuţia semnificativă la promovarea agendei organizaţiei.

Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) este o structură de cooperare regională, bazele căreia au fost puse în 1992, cînd liderii ai 11 state (Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Grecia) au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”. Cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sînt state fondatoare, iar Serbia s-a alăturat în 2001.

img17003806

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!