ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova s-a reunit la Chişinău

14:14 | 22.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Europarlamentari şi deputați din Parlamentul Republicii Moldova s-au reunit astăzi, la Chișinău, la cea de-a 4-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a demarat cu un discurs al speakerului Adrian Candu şi a fost moderat de copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere, deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea.

Potrivit lui Candu, pentru R. Moldova prioritatea numărul unu este implementarea Acordului de asociere RM-UE. ”Pentru 2017 am aprobat un plan de acţiuni a Legislativului, care este un extras din Acordul pe ţară de asociere RM-UE. Documentul prevede 111 acţiuni, prioritare fiind cele ce ţin de reforma în sistemul financiar bancar, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. De asemenea, sper ca în scurt timp să reuşim ca ţara noastră să devină un stat independent şi din punct de vedere a resurselor energetice. Un alt subiect pe agenda politica a RM este schimbarea sistemului electoral şi vreau să vă asigur că expertiza Comisiei de la Veneţia este foarte importantă pentru noi”, a opinat Candu.

Europarlamentarul Andi Cristea a specificat că R. Moldova ramîne pe lista de priorităţi a UE, subiecte ce ţin de situaţia din RM fiind discutate săptămîna trecută la sesiunea plenară de la Bruxelles. “Este evident că în anumite domenii sînt necesare eforturi suplimentare, însă Parlamentul european recunoaşte eforturile Guvernului şi faptul că discutăm oferirea finanţării pentru Moldova, demonstrează acest lucru. Astăzi vom aborda mai multe subiecte ce ţin de implementarea reformelor şi lupta împotriva corupţiei, pe agendă vor fi şi discuţii ce ţin de schimbarea sistemului electoral. Noi avem încredere că autorităţile de la Chişinău vor lua o decizie echilibrata la acest subiect”, a conchis Cristea.

Temele discutate în cadrul reuniunii se referă la stadiul actual al implementării Acordului de Asociere, precum și asistența macro-financiară, acordată  Moldovei de către UE. Parlamentarii se vor referi şi la reformele din domeniile justiției, combaterii corupției, administrației publice, electoral, respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special libertatea mass-media. În cadrul reuniunii va avea loc și un schimb de opinii despre situația din sistemul bancar, precum și cu privire la cooperarea cu societatea civilă în implementarea agendei de reforme.

La încheierea dezbaterilor, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova vor adopta o declarație finală care va conține o serie de recomandări adresate autorităţilor de la Chişinău şi Comisiei Europene.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reunește de două ori pe an, alternativ la Bruxelles și Chișinău.

( Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17003820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!