ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Intima convingere a judecătorului urmează a fi întemeiată pe prevederile legale, conform deciziei CC

15:13 | 22.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Curtea Constituţională (CC) a decis astăzi că noțiunea de „proprie convingere”, indicată în Codul de procedură penală este constituţională şi nu are sensul de opinie subiectivă, ci este certitudinea dobîndită de judecător în urma examinării tuturor probelor, notează MOLDPRES.

La originea cauzei examinate astăzi de magistraţii CC se află sesizarea avocatului Andrian Paladii. Acesta a cerut magistraţilor să se pronunţe asupra sintagmelor „şi propriei convingeri” şi „judecătorul şi persoana care efectuează urmărirea penală apreciază probele în conformitate cu propria lor convingere” din Codul de procedură penală.

Autorul pretindea că prevederile legale potrivit cărora judecătorul şi persoana care efectuează urmărirea penală apreciază probele și examinează cauza în conformitate cu propria lor convingere, încalcă Constituția.

După examinarea sesizării, CC a reținut că independenţa judecătorilor trebuie să fie considerată ca o garanţie a libertăţii, a respectării drepturilor omului şi a aplicării imparţiale a legii.

Astfel, Curtea a subliniat că, sintagmele contestate trebuie înțelese și aplicate prin prisma principiilor constituționale privind înfăptuirea justiției în numele legii. Totodată, acestea urmează a fi corelate cu întreaga reglementare a aprecierii probelor, care oferă garanții suficiente pentru realizarea acestei operațiuni numai în temeiul legii, pe bază de criterii obiective, în afara arbitrariului și cu respectarea dreptului persoanei acuzate la un proces echitabil.

În acest sens, Curtea a relevat că propria convingere a judecătorului este formată în urma cercetării tuturor probelor administrate.  

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă şi intră în vigoare la data adoptării.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17003823

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!