ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actriţa Svetlana Toma a marcat cea de-a 70-a aniversare

11:01 | 24.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Actriţa de teatru şi film Svetlana Toma, Artistă a Poporului din R. Moldova, Artistă Emerită a Federaţiei Ruse, considerată drept cea mai bună actriţă a cinematografiei moldoveneşti din secolul XX, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 24 mai 1947 la Chişinău, cu numele de Svetlana Fomiciova. A absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1966-1969). În anul 1966, pe cînd era încă studentă, a debutat ca actriță (în rolul Ioanei, fiica ciobanului Iluță) în filmul „Poienile roșii”, produs de studioul “Moldova-film” și regizat de Emil Loteanu. Tot regizorul Loteanu a fost cel care i-a schimbat numele în Svetlana Toma.

După absolvirea studiilor, în1969, împreună cu soţul Oleg Lacin a plecat la Tiraspol, unde se fondase un teatru de tineret. La scurtă vreme, Oleg Lacin a murit tragic, iar Svetlana Toma a revenit la Chișinău, ca actriță la Teatrul Dramatic Rus "A.P. Cehov". Din căsătoria sa cu actorul Oleg Lacin are o fiică, Irina Lacina, născută la Bălți, devenită și ea actriță notabilă. Revenită la Chișinău, Svetlana Toma a continuat să joace în filme. În anul 1976, Svetlana Toma a abandonat scena de teatru în favoarea rolurilor din filme, fiind angajată de Studioul cinematografic “Moldova film” și distribuită de Emil Loteanu în mai multe filme regizate de el.

Rolurile care au consacrat-o ca actriță de film sînt Ioana din „Poienile roșii” (1966), Rada din „Şatra” (1975) și Veronica din „Luceafărul” (1986). Ca o recunoaștere a interpretării sale de excepție, Svetlana Toma a obținut Premiul pentru cel mai bun rol feminin (Rada) la Festivalul Internațional de filme din Praga (1977), Diploma "Cea mai bună actriță a festivalului" (pentru rolul său din filmul „Șatra”) la Festivalul Internațional de filme din Panama (1977), Diploma Uniunii Cineaștilor și Comitetului de stat pentru cinematografie pentru cel mai bun rol feminin (Chișinău, 1979) din filmul „Vreau să cînt”. În prezent, locuieşte la Moscova, unde a apărut în cîteva producţii cinematografice ruseşti.

În 1979, Svetlana Toma a fost distinsă cu titlul „Artistă Emerită a RSS Moldovenești”, iar în 1995 cu medalia „Meritul Civic”. În 2001 i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită a Rusiei şi în 2008 cel de „Artistă a Poporului din R. Moldova”. Svetlana Toma este considerată drept cea mai bună actriță a cinematografiei moldoveneşti din secolul XX.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003870

img17003870

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!