ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Alexandru Cosmescu a fost comemorat la 95 de ani de la naştere

18:39 | 24.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova în colaborare cu Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat astăzi la Chişinău un medalion literar, consacrat prozatorului, eseistului şi traducătorului Alexandru Cosmescu, care în această zi ar fi împlinit 95 de ani, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, a fost vernisată o expoziţie cu genericul „Alexandru Cosmescu: un mag al cuvîntului”. Aceasta cuprinde 140 de exponate: cărţi, fotografii, manuscrise şi documente legate de viaţa şi activitatea regretatului scriitor.

În alocuţiunea sa, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Alexandru Cosmescu a fost o enciclopedie ambulantă. „A fondat o şcoală a traducerii. Din „mantaua” lui Cosmescu au ieşit mai mulţi scriitori şi traducători. A avut o verticalitate deosebită şi a fost un bun cunoscător şi promotor al limbii române”, a remarcat Mihai Cimpoi.

La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a subliniat că în biblioteca lui Alexandru Cosmescu s-au format mai mulţi tineri scriitori, pe care i-a îndrumat şi promovat decenii la rînd. În context, scriitorul Nicolae Rusu a accentuat că în această bibliotecă a citit clasicii literaturii române şi universale şi i-a întîlnit pentru prima oară pe viitorii lui colegi: Nicolae Vieru, Leonida Lari, Silvia Celac, Alexandru Gromov ş.a.

Prezent la eveniment, Alexandru Cosmescu-junior a spus că a învăţat să-l cunoască pe tatăl său cu ochii celor care l-au cunoscut, precum şi din arhiva familiei, unde au rămas cărţi, fotografii, manuscrise etc.

Alexandru Cosmescu s-a născut la 24 mai 1922 în comuna Vorniceni, judeţul Orhei. După absolvirea Liceului „B.P. Hasdeu” din Chişinău (1940), a urmat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Cluj-Sibiu. În 1945 a revenit la Chişinău, unde a lucrat felcer, ziarist, redactor la Editura de Stat a Moldovei, ziarele „Tinerimea Moldovei”,  „Moldova Socialistă”, la revista „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova. 

În 1951, Alexandru Cosmescu a debutat editorial cu povestirea „În dealul viei”, urmată de romanul „Spre liman” (1954) şi „Drumul diamantelor” (1961), cărţile „Crugul anilor” (1968) şi „Maeştri şi învăţăcei” (1979). A editat culegerile de traduceri din literatura universală „Darurile magilor” (1969) şi „Miraculoasele tărîmuri” (1982). A transpus în română opere din Hans C. Andersen, Gogol, Cehov, O’ Henry, Tolstoi, Turgheniev, Șolohov, Kuprin, Gorki, Paustovski, Erenburg ş.a. În 1989 a fost distins cu titlul onorific „Maestru Emerit în Arte”.  Alexandru Cosmescu s-a stins din viaţă la 29 septembrie 1989 la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17003906

img17003906

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!