ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții OSCE şi Chişinăului au discutat despre subiectele de actualitate în procesul de reglementare transnistreană

19:32 | 24.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, şi viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Chişinăului, Gheorghe Bălan, au discutat astăzi despre subiectele de actualitate în procesul de reglementare transnistreană, informează MOLDPRES.

Cei doi oficiali au precizat că agenda cuprinde domeniul educației, telecomunicațiilor și cel al transporturilor.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, vizitele reprezentantului special al OSCE va impulsiona dialogul reprezentaților politici și al grupurilor sectoriale de lucru. „Sperăm că aceste vizite vor contribui la îmbunătățirea relațiilor cu Tiraspolul și la soluționarea problemelor incluse în agendă, ca ulterior în baza rezultatelor obținute să fie organizată o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. În prezent, grupurile de lucru activează eficient, totuși reprezentantul politic din partea regiunii transnistrene evită contactul cu cel al Chișinăului. Sperăm ca în timpul apropiat să fie depășită stagnarea relațiilor din partea Tiraspolului și să trecem la rezolvarea problemelor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Gheorghe Bălan.

La rîndul său, Wolf Dietrich Heim a menţionat că discuţia cu reprezentantul Chişinăului a fost una productivă. „Mîine, voi efectua o vizită şi la Tiraspol, unde voi avea o întrevedere cu reprezentantul politic din partea regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev. Aşteptăm întîlniri regulate la nivelul grupurilor de lucru şi în formatul 1+1, care vor duce la obţinerea unor rezultate concrete, ce vor sta la baza următoarei întîlniri în formatul „5+2”. A trecut aproape un an de la întîlnirea de la Berlin, sper că împreună cu interlocutorii noștri ne vom concentra asupra subiectelor stabilite anterior, pentru a îndeplini chestiunile din acel protocol”, a afirmat Wolf Dietrich Heim.

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, efectuează în perioada 24-25 mai o vizită oficială la Chișinău și Tiraspol. De asemenea, în cadrul vizitei, oficialul austriac urmează să aibă întrevederi şi cu ambasadorii Federației Ruse și Ucrainei (mediatori), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite (observatori).

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17003907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!