ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul CCRM cu privire la auditul situaţiei financiare din MS va fi publicat în Monitorul Oficial

12:02 | 25.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. Raportul Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) cu privire la auditul situaţiilor financiare consolidate ale Ministerului Sănătăţii (MS) şi instituţiilor din subordine va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al R. Moldova, notează MOLDPRES.

Potrivit raportului, în urma auditului au fost descoperite mai multe nereguli  atît la minister cît şi în instituţiile subordonate, fapt ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu 22,5 milioane lei. 
 
Constatările expuse în raportul de audit relevă că deficienţele identificate la MS au fost influenţate de un management sistemic neracordat principiilor bunei guvernări, precum şi de nerespectarea cadrului normativ, fapt ce a cauzat denaturarea bilanţului contabil consolidat cu 862,8 mln lei.
 
Astfel, managementul iresponsabil al instituţiilor din subordinea MS a determinat: neîncasarea veniturilor din locaţiunea spaţiilor neutilizate (0,9 mln lei), neînregistrarea la organele cadastrale a dreptului asupra bunurilor publice (cu valoarea de 38,2 mln lei şi suprafaţa de 17,8 mii m.p.), neînregistrarea în evidenţa contabilă a imobilelor (3,2 mii m.p. de către 12 instituţii) şi a terenurilor aferente (1.1 ha în valoare de 0,9 mln lei de către 5 instituţii), neajustarea valorii reale a construcţiilor şi a terenurilor aferente, care a cauzat înregistrarea în evidenţa contabilă a valorii acestora cu 7,8 mln lei mai mică decît valoarea înregistrată la organele cadastrale, precum şi a terenurilor aferente cu 9.1 mln lei mai puţin, calcularea incorectă a uzurii mijloacelor fixe cu denaturarea soldurilor iniţiale (9,9 mln lei) şi finale (2,8 mln lei).

Cu referire la Acordul de finanţare pentru realizarea Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății”, auditul a stabilit lipsa transparenţei în procesul de repartizare a mijloacelor financiare, ceea ce a cauzat diminuarea transferurilor din bugetul de stat către Ministerul Sănătăţii şi majorarea acestora (cu 18,6 mln lei) faţă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Totodată, se menţionează că indicatorii stabiliţi în proiect nu sînt corelaţi cu atribuţiile părţilor implicate în realizarea şi raportarea acestora, circumstanţe ce nu oferă şi nu asigură repartizarea exhaustivă a mijloacelor proporţional efortului și activităţilor îndeplinite.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17003921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!