ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un ex-deputat a fost reţinut de CNA fiind suspectat în dosarul fraudelor de la BEM

14:55 | 25.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. Un ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sînt bănuiţi de spălare de bani, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNA, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în mai multe episoade.

În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 mii de USD. Analizînd traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

De asemenea, s-a stabilit că în 2013 compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi obţinut de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 mln lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 USD au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care a transferat aceşti bani către Banca de Economii, avînd ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul legislator şi cei trei complici ai săi riscă pînă la 10 ani de închisoare.

În prezent, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17003933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!