ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății a lansat campania „Moldova iese din fum”

17:07 | 25.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. Campania „Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări” a fost lansată astăzi de către Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Organizația Mondială a Sănătății, informează MOLDPRES.

Acțiunea este dedicată Zilei mondiale fără tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai, și se va desfășura la nivel național în perioada 25-31 mai.

În cadrul campaniei, vor fi efectuate vizite în localurile publice, dar și organizate numeroase acțiuni de promovare a modului de viață sănătos. Totodată, mai mulți specialiști din sănătatea publică vor fi premiați pentru rezultatele obținute în domeniul controlului tutunului.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în urma intrării în vigoare a Legii antitutun - la 31 mai 2016, numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10%, de la peste 8500 la circa 7600 de bolnavi. La fel, s-a redus rata adresărilor din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice. În aceste cazuri au fost înregistrați cu peste 700 de pacienți mai puțini.

Totodată, potrivit datelor MAI, pentru încălcarea prevederilor Legii antitutun au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste șapte milioane de lei, dintre care au fost achitate doar în jur de două milioane de lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate în municipiul Chișinău.

În R. Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii de 13-15 ani, viciul este răspîndit în proporție de 10,4 la sută. De asemenea, datele statistice arată că aproximativ 6000 dintre moldoveni decedează anual din cauza maladiilor provocate de fumat, iar peste 60% dintre aceștia mor timpuriu, la o vîrstă aptă de muncă. 

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17003940

img17003940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!