ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia consideră că relațiile ei cu NATO trec prin „cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece”

15:26 | 26.05.2017 Categorie: Externe

Moscova, 26 mai. /MOLDPRES/. Rusia consideră că în prezent relațiile ei cu NATO trec prin „cea mai profundă criză de la terminarea Războiului Rece” și pune această situație pe seama a ceea ce numește „politica distructivă” a NATO, care inflamează „mitul amenințării din est”, relatează vineri agenția EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

„Trebuie să constatăm că în etapa actuală relațiile dintre Rusia și NATO se regăsesc în cea mai profundă criză de la terminarea Războiului Rece”, a estimat Ministerul rus de Externe într-o declarație emisă cu ocazia aniversării semnării documentelor ce au instituit cooperarea dintre Moscova și NATO.

Pe 27 mai 1997 a fost încheiat Actul Fondator privind securitatea, cooperarea și relațiile dintre NATO și Rusia. Consiliul Permanent Comun, creat în baza acelui document, a fost înlocuit pe 28 mai 2002 de Consiliul NATO-Rusia.

Alianța Nord-Atlantică a înghețat toate proiectele de cooperare practică incluse în Actul Fondator, iar „recentele tendințe negative nu sînt opțiunea Rusiei, ci rezultatul direct al politicii distructive pe care o desfășoară de ani blocul NATO și care încearcă se obțină dominația politico-militară în chestiunile europene și mondiale”, se mai menționează în declarația MAE rus.

Miniștrii de externe din statele membre ale NATO au decis în aprilie 2014 să suspende cooperarea militară și civilă a Alianței cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost menținut.

În opinia Rusiei, NATO încearcă să-și justifice existența „inflamînd mitul amenințării din est” și ridică astfel obstacole în calea unirii eforturilor statelor în lupta împotriva pericolelor și provocărilor globale.

De asemenea, în această declarație MAE rus își exprimă convingerea că în condițiile în care în epoca confruntării între blocuri se putea rezolva problemele, atunci și la ora actuală, cînd statele spațiului euroatlantic nu mai sînt separate de discrepanțe ideologice, cooperarea „este mai mult decît posibilă”.

(Editor A. Răileanu)

img17003969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!