ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderii G7 au convenit să intensifice lupta împotriva terorismului; Trump nu susţine acordul climatic

10:30 | 27.05.2017 Categorie: Externe

Taormina, 27 mai /MOLDPRES/.Președintele SUA, Donald Trump, încă nu susține Tratatul de la Paris privind schimbările climatice, astfel că liderii reuniți vineri la Taormina (Sicilia) la summitul G7 nu au putut ajunge la o înțelegere privind aplicarea lui, în schimb există progrese în problema comerțului și au convenit asupra altor chestiuni, precum poziția față de conflictele din Libia sau Siria și combaterea terorismului, fiind semnată o declarație privind lupta antiteroristă, informează DPA, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Există o problemă nesoluționată, respectiv poziția SUA față de acordul climatic de la Paris (...) Toți ceilalți (participanți la summit ) și-au confirmat acceptul total față de acord", a declarat gazda reuniunii, premierul italian Paolo Gentiloni. "Dar sîntem siguri că, după o reflecție internă, și SUA îl vor susține", și-a manifestat el speranța.

Pe de altă parte, cei șapte șefi de stat sau de guvern din SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada și Japonia au semnat o declarație comună în care își confirmă angajamentul de a intensifica lupta împotriva terorismului, în text făcîndu-se referire și la eliminarea propagandei extremiste de pe internet. În document este exprimată și solidaritatea față de Marea Britanie după atacul terorist de la Manchester, soldat cu 22 de morți și cel puțin 75 de răniți.

Șeful executivului italian a mai anunțat că s-au făcut progrese și în discuțiile privind comerțul internațional, dar încă se lucrează la textul comunicatului final pe acest subiect.

Președintele Trump s-a evidențiat printr-o abordare protecționistă în ceea ce privește comerțul, obiectivul său fiind să susțină economia americană și crearea de locuri de muncă în SUA, aceleași motive stînd și la baza opoziției sale față de Acordul privind schimbările climatice.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!